Nog een reden om actiever te worden op Instagram: het maakt vriendschappen sterker

Nog een reden om actiever te worden op Instagram: het maakt vriendschappen sterker

Goed nieuws voor Instagrammers! Een onderzoek van de KU Leuven bevestigt dat jongeren die Instagram actief gebruiken een sterkere band creëren. Gebruikers die alleen maar kijken en verder niets doen op Instagram creëren al sneller depressieve symptomen. 

Voor het onderzoek vulden 746 Vlaamse scholieren met een Instagramaccount een enquête in over gevoelens tegenover hun vrienden. De nadruk lag vooral op mogelijke depressieve symptomen dat de jongeren voelen bij hun vrienden. Na zes maanden moesten ze opnieuw de vragenlijst invullen en de resultaten waren opmerkelijk.

Resultaten

Bij een deel van de jongeren stijgen de depressieve gevoelens tegenover hun vrienden, maar anderen voelen zich beter en gelukkiger met hun vrienden. Het opmerkelijke is dat de depressieve gevoelens vooral minderden bij jongeren die actief zijn geweest op Instagram. Volgens de onderzoekers zijn deze jongeren socialer en dat versterkt de vriendschap en mindert depressieve gevoelens.

De depressieve gevoelens verhogen vooral bij jongeren die Instagram op een passieve manier gebruiken. Deze groep jongeren kijkt alleen maar naar wat anderen posten maar zetten zelf niets op Instagram. Zij reageren nergens op en liken ook geen foto’s. Ze gebruiken de applicatie niet om sociaal te zijn en dat triggert de negatieve symptomen.

Gesponsorde artikelen