Left Right
scrollTop top

Nog een slachtoffer van Amerikaanse shutdown: Joshua Tree National Park vangt serieuze klappen


Nog een slachtoffer van Amerikaanse shutdown: Joshua Tree National Park vangt serieuze klappen

Het bekende nationale park Joshua Tree in de Verenigde Staten, heeft onherstelbare schade opgelopen door de Amerikaanse shutdown. Omdat er wekenlang geen geld was voor overheidsdiensten, die dus ook de nationale parken onderhouden. Volgens rangers in het park is de schade door toeristen zo groot dat het honderden jaren kan duren voor ze hersteld is.

Joshua Tree Park is waarschijnlijk één van de bekendste natuurparken van de Verenigde Staten. De U2-plaat The Joshua Tree jaagt jaarlijks een massa toeristen naar Californië. Maar die massa toeristen, die moeten ook begeleid worden tijdens hun bezoek en dat is de laatste weken misgelopen.

Shutdown

De oorzaak: de jaarlijkse government shutdown, die dit jaar langer dan ooit duurde. Concreet wil dat zeggen dat er een deal over het jaarlijkse budget moet worden gesloten. President Trump heeft dit jaar de grootste moeite om zo’n deal te sluiten en tot dan is er geen budget voor overheidsdiensten. In België zou dat niet zo’n probleem zijn, daar worden de budgetten dan tijdelijk gebaseerd op de uitgaven van vorig jaar.

Maar in de Verenigde Staten ligt dat anders. Dat wil zeggen dat de park rangers in Joshua Tree Park niet betaald werden tot er een tijdelijke oplossing voor werd gevonden. Toeristen konden dus hun gangetje gaan en dat heeft zware gevolgen. Zo zijn er verschillende nieuwe paden gehouwen in het park, door motorrijders.

Graffiti

Dat is niet het enige: paden en bomen werden ook beklad met graffiti, er is duidelijk met offroadmotoren in het natuurpark geracet en er ligt meer afval dan ooit. Toeristen hebben zelfs enkele van de bekende Joshuabomen neergehaald om te kunnen corssen met een auto. Volgens de rangers zou het tot driehonderd jaar kunnen duren eer het park opnieuw zijn volle glorie kent.

Tijdens de shutdown was het aantal rangers quasi-gehalveerd. Dat wil zeggen dat controle in het park bijna niet mogelijk was. Pas na 35 dagen kon het park opnieuw volledig geopend worden, maar dat had niemand tegengehouden om er binnen te gaan. Het park is zo’n 100 op 50 kilometer groot en niet afgesloten, het is dus erg eenvoudig om er binnen te dringen om te gaan joyriden. Wie er veilig wil van de natuur genieten, houdt zich best op de voorziene paden. Zo komt het natuurpark ook niet zelf in gevaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden