Nog erger dan IS? Boko Haram vermoordt meisjes zodat “ze het nooit met ongelovigen kunnen doen”

Nog erger dan IS? Boko Haram vermoordt meisjes zodat “ze het nooit met ongelovigen kunnen doen”

Boko Haram, de jihadistische terreurgroep die in heel Nigeria de sharia wil invoeren, lijkt de jongste weken compleet te zijn doorgeslagen. Zo ontvoerden ze in één klap meer dan 500 vrouwen en kinderen in het stadje Damasak. Er staat hen een gruwelijk lot te wachten. Of ze worden gebruikt als menselijk schild, of ze moeten gedwongen trouwen, of ze moeten zelfmoordaanslagen plegen. Ondertussen worden steeds meer massagraven ontdekt, 25.000 doden lijkt een grote onderschatting te zijn.

Als je dacht dat je het qua primitief, middeleeuws of brutaliteit wel had gezien met Islamitische Staat, dan hebben we slecht nieuws. Dit is bijvoorbeeld wat ze momenteel bij Boko Haram aan het doen zijn: de vrouwen en meisjes die ontvoerd zijn en gedwongen moeten dienen als bruid voor de soldaten van de groep, worden door hun nieuwe echtgenoten de keel overgesneden (kogels zijn nodig voor andere dingen) voordat die ten strijde trekken tegen de Nigeriaans en Kameroense regeringstroepen. Want, luidt de redenering, dat is de enige manier waarop ze zeker kunnen zijn dat die vrouwen tijdens hun afwezigheid of in het geval ze zouden sneuvelen, het nooit met een kafir (een ongelovige) zullen doen.

Geen enkel scrupule

Het is ook een signaal van Boko Haram, en alle signalen van de groep komen tegenwoordig hier op neer: we zitten geen zier, maar dan ook geen zier in met een mensenleven. Misschien dat de broeders in de Levant nog een aantal scrupules hebben, bij Boko Haram zijn die de jongste twee jaar allemaal overboord gegaan. Zo is het inzetten van meisjes van amper tien jaar die zichzelf moeten opblazen op drukke markten en andere “interessante” plaatsen geen enkel probleem voor Boko Haram.

Boko Haram rekruteert niet, het neemt gewoon

En terwijl IS in de Levant strijders rekruteert, neemt Boko Haram ze gewoon. Het is heel simpel. Wanneer ze een raid doen op een dorp krijgen de mannen daar een keuze: meevechten met hen of meteen doodgeschoten worden. Een derde weg is er niet. Het is de oplossing om constant de troepen op peil te houden nu Boko Haram belaagd wordt door een internationale coalitie.

Als je een meisje bent, wacht je eerst een paar verkrachtingen, want “dat is nu eenmaal de manier van doen” blijkbaar. En dan word je ofwel full time seksslavin, of word je gedwongen te trouwen met een Boko Haram-strijder. Jonge meisjes worden vooral gebruikt als menselijk schild, om te koken en te wassen, en ze worden dus ook omgebouwd tot wandelende bommen.

Massagraven en Chibok

Boko Haram heeft in de 14 jaar sinds het actief is al zeker 25.000 mensen vermoord. Het jongste jaar alleen al 10.000. Wellicht een pak meer, want de regeringstroepen ontdekken bijna dagelijks massagraven in de gebieden die ze heroveren.

En hoewel het de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes was die internationaal grote verontwaardiging opleverde vorig jaar, is dat dus iets wat voortdurend gebeurd, maar in kleinere aantallen. Zo werden sinds vorig jaar de 276 meisjes werden ontvoerd in Chibok al zeker 2.000 anderen gekidnapt. En dat zijn dan degenen die gerapporteerd werden, maar in de meeste gevallen is er zelfs niemand meer om het te rapporteren.

Damasak, schoon schip gemaakt

Dit weekend zijn er verkiezingen in Nigeria, en misschien daarom dat Boko Haram besloot om nog eens een slag te slaan waar niemand naast kon kijken. Het nam in één klap meer dan 500 jonge vrouwen en kinderen mee in Damasak, een stadje dat het op punt stond te verliezen aan de oprukkende regeringstroepen. Wat er met de rest van de bewoners gebeurde? Toen de coalitietroepen Damasak binnentrokken was het quasi verlaten. Veel lijken dat wel, honderden volgens sommige getuigen, en de meeste hadden een overgesneden keel.

“Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet en de Jihad”

Boko Haram, voluit Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad (جماعة اهل السنة للدعوة والجهاد of “Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet en de Jihad”) heeft naar schatting 15.000 strijders ondertussen. Boko Haram heeft sterke banden Al Qaida in de Islamitische Maghreb. Het is daar dat veel van de kern van de groep hun opleiding kregen in trainingskampen.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat in West-Afrika die onder andere een verbod op al het onderwijs dat niet is gebaseerd op de islam behelst. De groep vergelijkt zichzelf ook graag met de Taliban in Afghanistan. De groepering verbiedt bijvoorbeeld het dragen van T-shirts en broeken en het uitbrengen van een stem tijdens verkiezingen. In de visie van Boko Haram wordt de staat Nigeria geregeerd door ongelovigen.

Deel van IS ondertussen

Volgens Boko Haram moeten alle Nigerianen zich tot de islam bekeren en is er geen plaats voor christenen. Wat een probleem is, want 48 procent van de 175 miljoen Nigerianen zijn christen. Op 7 maart zweerde Boko Haram bij wijze van een videoboodschap trouw aan de Islamitische Staat van de Levant. Op 12 maart aanvaardde IS die geste, en het komt er nu op neer dat Boko Haram de West-Afrikaanse vleugel is van IS.

Gesponsorde artikelen