Nog geen dag na Trumps decreet worden verschillende mensen de reis naar en de toegang tot de VS al geweigerd

Nog geen dag na Trumps decreet worden verschillende mensen de reis naar en de toegang tot de VS al geweigerd

Nog geen 24 uur nadat Donald Trump een decreet afkondigde om migratie uit islamitische landen te beperken, zorgt de maatregel voor chaos. In Caïro zijn vijf Irakezen en een Jemeniet geweigerd voor een vlucht naar New York. Zij zouden nochtans de juiste visa hebben. Bovendien werden twee Iraakse reizigers die op JFK landden toen het decreet net ondertekend was in detentie geplaatst. En ook KLM heeft 7 passagiers geweigerd: “Het heeft geen zin, ze komen het land niet in.”

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump kondigde gisteren aan dat mensen uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen de komende dertig dagen geen visum meer kunnen aanvragen. Voor vluchtelingen uit die landen is er een ban van 4 maanden. En voor vluchtelingen uit Syrië geldt de maatregel voor een onbepaalde tijd. “Deze maatregel moet radicale islamitische terroristen uit de VS houden”, zei Trump. “We willen ze hier niet.” De maatregel heeft ook gevolgen voor buitenlanders uit die landen die in de VS werken met een zogenaamde Green Card.

Trump zei er niet bij hoe het decreet uitgevoerd zal worden, maar het heeft wel al gevolgen. Want, zo tweet NOS-correspondent Thomas Erdbrink: het feit dat die beslissing op een vrijdagavond genomen werd, zorgt ervoor dat iedereen de regels op zijn eigen manier interpreteert.

Chaos

Op de luchthaven in het Egyptische Caïro bijvoorbeeld mochten zes reizigers niet op het vliegtuig naar New York stappen. Het gaat om vijf mensen uit Irak en één man uit Jemen. Volgens de bronnen van persbureau Reuters hadden de passagiers wel geldige visa voor de Verenigde Staten.

En op JFK in New York werden twee Irakese vluchtelingen vastgehouden. Zij landden net nadat het decreet ondertekend was. De ene man is Hameed Khalid Darweesh. Hij heeft tien jaar gewerkt in Irak voor de Amerikaanse overheid. Hij werd na uren onderhandelen vrijgelaten. De andere is Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, zijn vrouw en zoontje zijn momenteel al in New York.

De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM heeft vandaag ook zeven passagiers die op weg waren naar de VS geweigerd mee te nemen. “We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in”, zei een woordvoerster van de KLM. Van twee passagiers betaalt KLM de vervoerskosten voor hun terugreis. De vijf anderen konden op voorhand worden gewaarschuwd.

Het is onduidelijk hoeveel mensen al tegengehouden werden na het executive order, maar we horen dat ook de Iraanse regisseur Asghar Farhadi niet meer welkom lijkt te zijn in de VS. De maker van The Salesman is nochtans genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. Maar hij zal dus niet bij de uitreiking zijn.

En Brussels Airlines?

Brussels Airlines heeft aan VTM NIEUWS laten weten dat ze nog geen richtlijn gekregen hebben uit de VS én dat er op dit moment geen reizigers zijn op wie het nieuwe decreet van toepassing is. Voorlopig blijft de luchtvaartmaatschappij doen wat ze altijd doet: een passagierslijst indienen bij de VS en afwachten wat de beslissing is. Tot een uur voor vertrek mogen de Amerikaanse autoriteiten iemand weigeren.

Als een inwoner uit één van de zeven gebande landen via Brussels Airlines naar de VS wil vliegen, dan zal de maatschappij extra contact opnemen met de Amerikaanse autoriteiten. Want als Brussels Airlines een ‘geweigerde persoon’ naar de VS zou laten vertrekken, dan riskeert het geldboetes of een verbod om het luchtruim te betreden.

Gesponsorde artikelen