Nog geen ‘Sinterklaasakkoord’ voor Michel: paar moeilijke dossiers nog niet opgelost

Nog geen ‘Sinterklaasakkoord’ voor Michel: paar moeilijke dossiers nog niet opgelost

Het grote Zomerakkoord is nog steeds niet helemaal door de grote wetgevende molen van de regering Michel: een aantal dossiers die in de zomer wel in principe beslist zijn, blijken praktisch harde noten om te kraken. De regering hoopte op een ‘Sinterklaasakkoord’, maar dat zat er uiteindelijk toch niet in. Het is deze keer vooral CD&V en Open Vld die clashen. 

Je zou haast beginnen denken dat de Raad van State ook aan politiek wil doen. Dit rechtsorgaan moet de regering en het parlement adviseren over nieuwe wetten. In die rol spreken ze zich dus uit over wetten die de regering wil maken: zitten ze wel goed ineen, zijn ze niet in strijd met andere wetten of juridische principes, en schenden ze geen rechtsbeginselen?

Sinds het Zomerakkoord zijn ze volop aan het werk gegaan om de delen van dat akkoord te bestuderen. En bij een heel pak maatregelen hadden ze opmerkingen, die daarna politiek gebruikt zijn.

Zo is er de taks op aandelen, voor wie voor meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan. Daarover was de Raad van State zeer kritisch: want het geldt wel voor aandelen die beursgenoteerd zijn, en niet voor andere aandelen. En het geldt pas vanaf 500.000 euro, maar niet voor 499.000 euro. CD&V wordt bijzonder ongemakkelijk van die kritiek: wat als het Grondwettelijk Hof dan op die taks helemaal afschiet? Voor de christendemocraten en hun kopman Kris Peeters (CD&V) is het nochtans simpel: er moet gewoon iets meer dan 250 miljoen uit een nieuwe taks op vermogens gehaald worden, hoe dan ook. Dat laatste is niet evident voor N-VA en Open Vld.

Grootste obstakel: onbelast bijklussen

Maar het is niet het enige dossier dat knelt. Er is nog meer spanning over het onbelast bijverdienen, het echt breekpunt in de onderhandelingen. Het gaat om 6.000 euro per jaar, of 500 per maand, die iedereen kan bijklussen door kleine jobs, die je via een digitaal platform registreert.

Daar maakt CD&V groot voorbehoud bij: volgens Peeters is heel de constructie onvoldoende uitgewerkt. Maar die 500 euro onbelast bijklussen is de grote trofee van Open Vld, het brengt Peeters op ramkoers met Alexander De Croo, de vicepremier van Open Vld. Peeters wil dat eerst nog onderzocht wordt of er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen werknemers en zelfstandigen enerzijds en de bijklussers anderzijds.

Linkervleugel CD&V mort

Niet toevallig uitte CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer, de stem van de linkervleugel van CD&V in de Kamer, al zware bedenkingen: hij wil de zaak uitstellen. Z’n vicepremier Peeters zegt nu aan de regeringstafel hetzelfde. Het probleem is dat CD&V dat standpunt in het voorjaar ook al had,net als bij de regeringsonderhandelingen in 2014. Maar Peeters stemde uiteindelijk bij het Zomerakkoord wel in met de zaak, om een deal te kunnen sluiten met Open Vld.

Bij de liberalen willen ze niet weten van een uitstel. Hun grote trofee laten schieten is geen optie. Er is een afspraak gemaakt in de zomer, en die moet nageleefd worden, zo is daar de lijn. Je kan niet blijven terugkomen op een gegeven woord, is te horen bij de liberalen.

Premier Michel heeft niet veel tijd meer, want de regering wil graag vanaf 1 januari beginnen met de hervormingen van het Zomerakkoord, zeker de nieuwe vennootschapsbelasting. Maar dat betekent dat de deal rond moet zijn, om de wetten te laten stemmen in de Kamer. De eerste minister zit vandaag nog eens samen met z’n vicepremiers, eerst apart en daarna samen voor een kernkabinet. Daarop zou er een deal moeten komen. Een harde deadline is het niet, maar het zou toch leuk zijn moest de deal die de premier in de zomer smeedde, nu ook effectief omgegoten wordt in wetten.

epa

Gesponsorde artikelen