Nog maar eens een Snapchat-kloon: Facebook komt met ‘Stories’

Nog maar eens een Snapchat-kloon: Facebook komt met ‘Stories’

Binnenkort op je Facebook: Stories, een bijna identieke kloon van Snapchat en Instagram Stories. ’t Is niet de eerste keer dat het bedrijf van Zuckerberg iets op de wereld loslaat dat eigenlijk gewoon een Facebook-versie is van wat andere bedrijven al gedaan hebben, maar ’t was de vorige keer dan ook een daverend succes. 

Facebook Stories, klinkt dat alsof twee apps net een liefdesbaby hebben gekregen? Da’s niet abnormaal, want de nieuwste feature van Facebook, Stories dus, lijkt een exacte kopie te zijn van Snapchats Stories. Daar is niks verbazingwekkend aan: ook het kleine (hoewel, klein) zusje van Facebook, Instagram, kopieerde ook al die functie, en dat was een klinkend succes, want die heeft maandelijks 150 miljoen gebruikers.

Wat is Facebook Stories en waar kan je het testen? Wel, om te beginnen enkel in Ierland, want Facebook is nog een aantal software-issues met z’n camera aan het debuggen, en dus mogen de Ieren proefdraaien. Stories ziet er in z’n Facebook-incarnatie heel hard hetzelfde uit als in de Instagram-variant, met feeds die te zien zijn bovenaan je scherm, in cirkels.

Op je foto of filmpje kan je een filter, pardon, frame leggen, net zoals bij Snapchat, en ook lenzen (maskers in Facebook-taal) zijn aanwezig. Bij de feature hoort ook nog eens een extra chatbox, los van Messenger, die ‘Direct’ heet. Je kan er over video’s en foto’s praten rechtstreeks met de maker. Een beetje zoals Messenger dus, maar dan anders. Stories verdwijnen ook na 24 uur.

Eén groot verschil met Snapchat is dat Facebook Stories vooralsnog geen groepsfunctie heeft. Maar dat hoeft nog niet finaal te zijn: uiteindelijk zit het hele systeem nog in de testfase. Binnenkort meer?

Gesponsorde artikelen