Left Right
scrollTop top

Nog meer drama: street artists boycotten H&M


Nog meer drama: street artists boycotten H&M

Winkelketen H&M is nog eens betrokken bij een schandaal. En dat slechts drie maanden na de reclame met de zwarte jongen met de “coolest monkey in the jungle”-trui. Deze keer gebruikten ze graffiti om hun advertenties te illustreren, maar wel zonder de toestemming van de artiest. Deze laatste pleit daarom voor een boycot van de winkel.

Een episode in de rel rond H&M. Om de nieuwe sportcollectie ‘New Routine’ te promoten, heeft de winkelketen graffiti in haar advertenties gebruikt. De gebruikte street art is het werk van de Amerikaanse artiest Revok aka Jason Williams. Hij zag zijn werk in de reclame verschijnen, maar werd nooit gecontacteerd door de keten en gaf dus nooit de toestemming om zijn werk te gebruiken. Hij wilde vooral niet dat mensen dachten dat zijn graffiti verbonden was met de textielreus.

Daarom belde hij zijn advocaat om de Zweedse winkelketen aan te klagen. Deze gaat over “het ongeoorloofde gebruik van origineel werk van Jason Williams, en de manier waarop het werk wordt gebruikt hem schade toebrengt, en ongetwijfeld zal suggereren dat er nu een band is tussen de twee partijen.”

Illegaal

H&M ging meteen in de verdediging. Volgens hen is de graffiti illegaal en heeft de artiest dus geen recht van spreken. In een document opgesteld door de advocaten van de groep, staat er: “Het auteursrecht is een federaal gerechtelijk voorrecht dat zich niet uitstrekt tot illegale werken.”

Het merk beweert ook toestemming te hebben gevraagd aan het New York City Department van Green Spaces and Recreation Areas om foto’s van de graffiti te kunnen nemen en te zien of het royalty’s aan de kunstenaar moest betalen. Het antwoord is vrij duidelijk: de graffiti “was niet geautoriseerd en het is het resultaat van een vandalismedaad”.

Boycott

Natuurlijk reageerde Revok verontwaardigd op deze beslissing van H&M. Maar we moeten toegeven dat het moeilijk is om te bepalen of dit soort werk auteursrechtelijk beschermd moet zijn of niet. Het is een beetje hetzelfde probleem met werken gepubliceerd op sociale netwerken.

Veel straatartiesten nemen het alleszins op voor Revok. Het moet gezegd worden dat als H&M de zaak wint, de zaak een precedent wordt en honderden andere artiesten geen auteursrechten meer zullen hebben.

Revok riep zijn volgers op om de Zweedse keten te boycotten


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810