Nog nooit kon je de Amerikaanse verkiezingen zo uitgebreid op televisie volgen, en dit is hoe

Nog nooit kon je de Amerikaanse verkiezingen zo uitgebreid op televisie volgen, en dit is hoe

Deze en volgende week trekken VTM en VRT alle registers open om de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit te zenden. Met een figuur als Donald Trump als kandidaat hebben Vlamingen er dan ook nog nooit zo van wakker gelegen. En wie tijdens de nacht van 8 november niet kan slapen, zal alles rechtstreeks vanuit de nieuwsstudio’s kunnen volgen. Maar ook in aanloop naar de verkiezingsnacht is er al veel te zien.

Van ’s avonds tot de volgende ochtend … wanneer het gedaan is. Dat is de marathon waar de Vlaamse nieuwsankers volgende week dinsdag en woensdag voor staan. Want het stopt natuurlijk niet bij het moment dat de grote media een winnaar hebben uitgeroepen. Die winnaar houdt daarna nog een speech, en de tegenstander doet hetzelfde om zijn nederlaag toe te geven. Als Donald Trump dat tenminste al van plan is.

Al weken horen we dat de race gelopen is, maar Stef Wauters is daar nog niet zo zeker van: “Niemand durft er zijn hand voor in het vuur te steken. We hebben het destijds met Vlaams Belang gezien. En van de Brexit dacht iedereen ook dat die er niet zou komen.”

Wat zal er dan op de Vlaamse zenders te zien zijn? Hier is een handig overzicht:

EPA

Maandag 31 oktober

Vanaf vanavond brengt Greet De Keyser, de correspondent van VTM in de VS, dagelijks reportages. Zij woont al jaren in de Verenigde Staten en kent het land dan ook door en door. Een dag later komt ook Romina Van Camp aan om verslag uit te brengen. Uiteindelijk zullen de twee dames zich elk in een kamp begeven: tegen de dag van de verkiezingen gaat Greet De Keyser naar Hillary Clinton, terwijl Romina Van Camp naar team Trump trekt. Greet heeft overigens ook een dagboek op de website van VTM Nieuws.

Woensdag 2 november

Telefacts (VTM) staat uiteraard ook helemaal in het teken van de verkiezingen. Thomas Van Hemeledonck ging op een roadtrip door de VS op zoek naar mensen die iets met Donald Trump te maken hebben. Hij komt bij vrienden, andere miljardairs, stagiairs uit zijn realityreeks The Apprentice, en zelfs zijn persoonlijke butler. En daarbij regent het clichés die we over Amerikanen in het kamp van The Donald hebben.

Maandag 7 november

Ook de dag voor de verkiezingen komt er een special van Telefacts. Dan krijgen we The Choice te zien, een uitgebreid portret van de twee presidentskandidaten, gemaakt door de zender PBS.

Dinsdag 8 november

De avond van de verkiezingen gaan ze zowel aan de Reyerslaan als aan de Medialaan all the way. Op Canvas zal er om 23 uur een marathonuitzending beginnen met Annelies Beck en Stef Meerbergen als ankers van Amerika kiest. Hiervoor hebben ze de studio van Extra Time helemaal omgebouwd. Ook Terzake en De Afspraak zullen in het teken van de verkiezingen staan en vanuit deze studio worden uitgezonden.

Op VTM beginnen ze er om 22u40 aan met een uitzending vanuit de brasserie van het VTM-gebouw. Daar ontvangen Stef Wauters en Elke Pattyn een aantal gasten die de verkiezingen zelf nauwgezet volgen. Eén van hen is Howard Gutman, die we nog kennen als de voormalige sympathieke Amerikaanse ambassadeur in ons land.

Andere gasten zijn onder andere voormalige Europees president Herman Van Rompuy, Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, haar partijgenoot Karel De Gucht, sp.a-voorzitter John Crombez (die zelf fan was van Bernie Sanders) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (die Trump komt verdedigen).

Woensdag 9 november

De hele verkiezingsnacht zal op televisie te volgen zijn. Op Canvas gaat Amerika kiest door tot 6 uur, en daarna presenteert Hanne Decoutere op één en Canvas een uitgebreid Journaal met updates en duiding.

Rond middernacht verhuist VTM naar de nieuwsstudio, waar Stef met beelden van partner CNN alles zal volgen en van commentaar zal voorzien. Enkele gasten van de avonduitzending blijven hangen. Van zodra de nieuwe president dan gekend is, zal Elke het overnemen met een extra nieuwsuitzending die doorgaat tot de speeches van de kandidaten. Rond 9 uur zou het er op beide zenders ongeveer op moeten zitten.

Via de radio kan ook

Ook op Radio 1 doen ze een nachtje door. Xavier Taveirne zit tot 6 uur op post, waarna De Ochtend het overneemt. Zelfs Sven Ornelis doet mee aan de verkiezingsnacht. Samen met Anke Buckinx zal hij van middernacht tot 6 uur ’s ochtends radio maken. Ze bellen regelmatig met de correspondenten van VTM Nieuws en met Belgen die in Amerika wonen. Elk uur draaien ze ook de playlist van een Amerikaanse president, meer bepaald de hits die nummer 1 waren toen zij in het Witte Huis zaten. Qmusic kan dan weer gebruik maken van Adil El Arbi, die in de VS een film aan het opnemen is en verslag zal uitbrengen.

Gesponsorde artikelen