Nog snel voor het einde van het jaar: deze 38 nummers uit de maand december moet je gehoord hebben

De maand december is een rare maand op muzikaal vlak, want plots lijkt alles twee versnellingen lager te gaan. Eindejaarslijstjes worden dan al ingestuurd en platenmaatschappijen zetten in op compilaties voor onder de kerstboom om al rustig hun winterslaap te kunnen voorbereiden. De muziek die dan wél nog uitkomt krijgt vaak erg weinig aandacht. Wij hebben deze maand, net als iedere andere maand van het jaar, een playlist gemaakt met bij elk nummer een woordje uitleg. De volledige Spotify-playlist vind je onderaan.

1. Tame Impala – Posthumous Forgiveness

Tame Impala heeft hun nieuwe vierde album ‘The Slow Rush’ aangekondigd voor Valentijn en trekt hier nu stelselmatig voorproefjes uit. Met zijn zes minuten tekent Kevin Parker hier weer voor het experiment en door het tragere tempo wordt het geheel moeilijker dansbaar. Dat gezegd zijnde: het is wél een goed nummer en wij kijken alvast uit naar dat album. Voorlopig staat de band op nog geen enkel Belgisch festival. De groep doet ook een Amerikaanse festivaltournee, maar heeft nog een mooi gaatje van enkele weken in hun agenda zo rond Rock Werchter. Afwachten maar!

2. Caribou – You And I

Ook Caribou brengt in februari (de 28e) zijn nieuwe album ‘Suddenly’ uit en dat wordt zijn eerste nieuwe album in zes jaar. Net als met zijn vorige voorsmaakje Home weet Caribou ons erg te charmeren met deze You And I: er gebeurt vanalles en toch lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Op 30 april speelt hij in de kleine Orangerie van de Botanique, maar dat concert is intussen uitverkocht.

3. Tsar B – Rome (Solve You)

Vorige maand tipten we nog een samenwerking tussen Tsar B en The Subs en nu is ze er alweer bij, maar dan helemaal als zichzelf. Toegankelijker en lekkerder gaan we haar niet meer gepresenteerd krijgen, denken we zo.

4. MTTR – Beat Beat

MTTR is het elektronisch project van Michaël Peeters (van Birds That Change Colour) en CJ Bolland, die tijd met hopen heeft sinds Magnus opgedoekt is. Eerder dit jaar bracht het duo een redelijk anoniem voorbij gegaan album uit, maar deze derde single wist onze aandacht wel te trekken. Voor de mooie clip werd een tweeëntwintigjarig danstalent (Ruka Nakagawa) gevraagd om haar ding te doen in de Antwerpse nacht. Zeker eens kijken!

5. M. Ward – Migration Of Souls

Veel artiesten zitten al met hun hoofd in 2020, zo ook M. Ward die in december de openings- en titeltrack van zijn nieuwe album uitbracht. Die plaat komt er wel pas in april aan. De liedjes daarop zullen allemaal op één of andere manier geïnspireerd zijn door verhalen waarin migratie een rol speelt.

6. Khruangbin & Leon Bridges – Texas Sun

Deze combinatie wordt elke keer we ‘m horen beter. Er is dan ook goed nieuws, want deze eerste single is het begin van een verdere samenwerking. Op 7 februari komt er een gezamenlijke ep uit waaruit Texas Sun de titeltrack is.

7. Terrace Martin & The Martin Family Trio – The Deuce

Als de spoeling in een muziekmaand dunner is, kom je als vanzelf ook bij artiesten uit die je anders makkelijk over het hoofd zou zien. Terrace Martin is zo iemand. Hij is een saxofonist en producer die al met volk als Kendrick Lamar en Kamasi Washington heeft samengewerkt. Voor deze track heeft hij er letterlijk zijn familie bij gehaald: zijn vader Curly bespeelt de drums, een oom zit aan het orgel. Het resultaat is een jaren 70-achtige instrumental die perfect dienst zou kunnen doen op de soundtrack van een serie of film. Jammer dat The Deuce van HBO net is afgelopen.

8. Michelle David & The Gospel Sessions – You Are

Funky, opzwepend en met een subtiel plaatsje voor de Heer dat hoorbaar is voor de gelovige en niet stoort voor de niet-gelovige: zo hebben we onze gospel graag. ‘The Gospel Sessions Volume 3’ kwam in 2018 uit bij het kwaliteitslabel Excelsior Records. De opvolger is op komst en daarop zet Michelle haar zoektocht naar de roots van de Afro-Amerikaanse muziek verder. Momenteel is de groep op tournee, op 22 februari passeren ze in de Cactus Club in Brugge.

9. Princess Goes To The Butterfly Museum – Ketamine

Heb je het gevoel dat je die stem kent? Dat kan, want het is Michael C. Hall, de acteur die in een ver verleden gestalte gaf aan seriemoordenaar Dexter. Hij heeft een band gevormd samen met Peter Yanowitz van The Wallflowers en Matt Katz-Bohen van Blondie. De drie leerden elkaar kennen toen ze samenwerkten voor een Broadwayproductie, Hedwig And The Angry Inch. Een ep volgt later, in afwachting daarvan treden ze al één keer live op: op 1 februari in de Mercury Lounge in New York City. Wordt vervolgd!

10. Shannon Lay – Blue

Op dit liedje zijn we meteen verliefd geworden toen we ’t hoorden. Het gaat over de moeilijkste kant van het leven: zijn eindigheid. Lay zingt hier ergens: “I won’t always be here/but I will love you/until my hair turns blue.” Dat vinden wij mooi.

11. Sugar World – We Fell In Love

Op dit liedje, nog maar de tweede single van Sugar World, zijn we meteen verliefd geworden. Toch is het een stuk minder vrolijk dan het bij de eerste luisterbeurt misschien lijkt. Het laatste zinnetje van het nummer is “Do you hate me?

12. Foals – Like Lightning

Ook Foals hebben het jaar afgesloten met een nieuwe single uit hun meest recente album ‘Everything Not Saved Will Be Lost – Part 2’. Like Lightning werd gebouwd rond een riff die al een paar jaar rondzweefde in het repetitiekot en die volgens de groep zelfs een zekere paranoia in zich draagt.

13. Local Natives – Nova

Local Natives hebben Nova opgenomen voor hun meest recente album ‘Violet Street’. Uiteindelijk haalde het nummer de plaat niet, maar bleef de groep wel zo erg van het nummer houden dat ze nu besloten hebben om het een vrijstaande release te geven. Nova werd geïnspireerd door de film Interstellar.

14. Greg Dulli – Pantomima

Greg Dulli ken je van The Afghan Whigs, The Twilight Singers, en The Gutter Twins (met Mark Lanegan). Wanneer die bands even op pauze staan, gaat de grootmeester van de soulgrunge voluit voor zijn eigen repertoire. Drie jaar geleden kon je Greg Dulli al eens solo aan het werk zien in kleine clubs. Deze keer zal het iets anders zijn, want Dulli brengt nieuw materiaal mee waarvan de eerste single vooral heel soulvol klinkt. Vanaf 21 februari is ‘Random Desire’ verkrijgbaar, zijn eerste soloplaat in vijftien jaar. Hij schreef ook zo goed als alles zelf en speelt ook zelf piano, drum en bass. Op 28 maart passeert hij in Trix in Borgerhout.

15. Free Nationals feat. Anderson .Paak & T.Nava – Gidget

In het absolute staartje van het jaar brachten Free Nationals een nieuw album uit. De Free Nationals kennen we als de begeleidingsband van Anderson .Paak, maar op hun nieuwe album – dat ook gewoon ‘Free Nationals’ heet – hebben ze voor één keer de rollen eens omgedraaid.

16. Deap Lips – Hope Hell High

Wayne Coyne en zijn Flaming Lips hebben nieuwe maatjes gevonden in het vrouwelijke rocktrio Deap Vally. Dat klikte kennelijk meteen erg goed, want de twee groepen hebben besloten om samen een plaat op te nemen. Hoe dat klinkt, kunnen we pas weten op 13 maart, maar de eerste single Hope Hell High geeft ons al wel een voorsmaakje.

17. Beach Bunny – Ms. California

Het debuutalbum van de Amerikaanse band Beach Bunny komt dan weer uit op 14 februari en heeft de titel ‘Honeymoon’ meegekregen. “She’s your girl, she’s in all your pictures / California girl, I wish I was her” klinkt het in het vrolijke refrein en wie dus even verder probeert te kijken dan het vlotte refrein beseft dat het nummer om jaloezie gaat van iemand die heimelijk verliefd is op iemand die al in een relatie zit. “Everything’s better in California” klinkt het een beetje venijnig, want Beach Bunny komt zelf uit Chicaogo en heeft er daar nu al enkele jaren optreden in de plaatselijke clubs opzitten.

18. Flatbush Zombies feat. Tech N9ne – Monica

Het viel weer op in De Tijdloze: een echte zender voor rap en hiphop zal Studio Brussel nooit worden. Iets als Flatbush Zombies zullen we daar bijvoorbeeld nooit in de normale dagprogrammering tegenkomen. Toch heeft de nieuwe single van de heren een lekkere vibe. Ze hebben er ook de “longtime underground veteran” Tech N9ne bijgehaald. Het vorige album van Flatbush Zombies was ‘Vacation In Hell’, het zou dus best zomaar eens kunnen dat er nog meer nieuw materiaal op komst is.

19. Rico Nasty – Hard

We blijven even in dezelfde vibe hangen met Rico Nasty die ongeveer even intens klinkt dan Kelis in Caught Out There bijna twintig jaar geleden. In het afgelopen jaar was Rico Nasty vooral bij anderen te horen – zoals bijvoorbeeld bij slowthai – maar haar debuutalbum zou er volgend jaar nu echt gaan moeten aankomen, zo zegt het label.

20. Billie Eilish – xanny

Billie Eilish bracht, na al een paar ep’s te hebben uitgebracht, het afgelopen jaar ook haar debuutalbum uit en niet dat we ’t niet zagen aankomen – sla er de playlist van de afgelopen jaren er maar eens op na – maar dit werd echt het jaar van Billie Eilish. Ze heeft er dan nog maar eens een single bij gegooid en de keuze is gevallen op deze xanny die de beats en de ballads van ‘WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?’ mooi samenvat in één nummer.

21. High Hi – Borders

De tijd vliegt en dus is het ook alweer vijf jaar geleden dat High Hi in de finale van Humo’s Rock Rally mocht aantreden. Er volgde een plaat in 2017 en na een eerste volgt er, meestal alleszins, een tweede. Die tweede komt eraan op 13 maart, maar is voorlopig nog titelloos. De twee eerste singles laten wel horen dat ze aan hun geluid gesleuteld hebben. Hoe we het nu moeten omschrijven weten we nog niet echt, maar de referentie die ons het vaakst door het hoofd schiet is Moloko. En dat is nog geen beetje een compliment.

22. Halsey – Finally/Beautiful Stranger

Het derde album van Halsey heet ‘Manic’ en verschijnt al op 17 januari. Het zou al meteen een hoogtepunt kunnen worden, want Halsey is best populair bij heel wat jongeren. Zoals op Finally/Beautiful Stranger hadden wij haar nog niet eerder gehoord: heel traditioneel, maar met doeltreffende emotie. Als je ’t ons vraagt, smaakt dat naar meer. Meer kan je krijgen op donderdag 5 maart, want dan zakt Halsey naar de Lotto Arena af voor haar grootste Belgische zaalshow tot nu toe. Tickets zijn al te koop.

23. MY BABY – Everything

In Nederland zijn ze slim. Er is nu een nieuwe televisieserie die Baantjer, Het Begin heet en die een prequel is op de gekende Nederlandse politiereeks. Helemaal opnieuw beginnen maakt dat je de kijkers die geen voorgeschiedenis hebben, niet afschrikt. Als je dan ook nog eens de bekende tune van Toots Thielemans – die onder meer dan 200 afleveringen te horen was – vervangt door een hippe track van de Nederlandse artieste MY BABY, dan heb je alle elementen in huis om te kunnen scoren. En wat een nummer ook!

24. Kali Uchis – Solita

De Colombiaans-Amerikaanse zangeres Kali Uchis bereidt momenteel haar nieuwe album voor, de opvolger van haar debuutalbum ‘Isolation’. Over die plaat zegt ze nu dat ze zichzelf met die plaat veel druk oplegde. “Het was de eerste plaat dus ze moest goed zijn. En Gorillaz moesten erop. En Kevin Parker van Tame Impala. Voor de nieuwe plaat hoeft dat allemaal niet. Ik wil terug naar mijn roots. Ik wil meer experimenteren met mijn muziek, minder hard denken en minder hard proberen. Vrijer zijn.” Dat tweede album zal hoofdzakelijk in het Spaans zijn, occasioneel in het Engels of in een mengvorm tussen de twee. Solita is de eerste single die de zangeres in haar moedertaal opneemt.

25. Die Antwoord feat. Slagysta – Baita Jou Sabela

Of het nu in het Spaans is of in het Zuid-Afrikaans: we verstaan er even weinig van. Dat toont nog maar eens aan hoe relatief het gegeven taal in een liedje is, want hoewel we geen enkel idee hebben van waarover het liedje gaat, zitten we toch helemaal mee in de vibe.

26. Jon Hopkins & Kelly Lee Owens – Luminous Spaces

Aanvankelijk zou Kelly Lee Owens een remix voorzien voor dat nummer van Jon Hopkins dat op zijn vorige album ‘Singularity’ te vinden was, maar het resultaat beviel Luminous Spaces zo goed dat ze haar naam naast de zijne mocht zetten. Nu is het een nieuwe versie van het oudere nummer. Het nummer wordt op 24 januari ook op vinyl uitgebracht. Jon Hopkins speelt op 1 april in het Koninklijk Circus.

27. Kesha feat. Sturgill Simpson, Brian Wilson & Wrabel – Resentment

Er wordt veel samengewerkt in dit muzikale tijdperk omdat dat ook makkelijk geworden is dan ooit tevoren. Toch hadden we graag geweten hoe Kesha bij Brian Wilson (het genie achter The Beach Boys) terecht is gekomen. Ze krijgt op de derde single van haar nieuwe album ‘High Road’ (uit op 31 januari) ook nog de hulp van de countryzanger Sturgill Simpson en de Amerikaanse singer-songwriter Wrabel.

28. Adam Lambert – Believe

Cher was in 1998 de eerste die Auto-Tune gebruikte in een nummer. Het leverde haar met Believe een gigantisch grote hit op. Adam Lambert coverde dat nummer al een tijdje tijdens zijn optredens en heeft er nu ook een studio-versie van opgenomen. Cher schreef op Twitter zelf dat ze had moeten weten na het beluisteren van Lamberts versie.

29. Niall Horan – Put A Little Love On Me

In december naderen natuurlijk ook de feestdagen en dan duiken er telkens opvallend veel ballades op. Zo heeft ook ex-One Direction-lid Niall Horan het diepste van zijn ziel naar boven gehaald en in een liedje omgezet. Best mooi, wel.

30. Harry Styles – Adore You

Van One Direction is het zonder twijfel Harry Styles die vandaag de meest interessante carrière heeft. Hij heeft al minstens één nummer voor de eeuwigheid op zijn naam staan – Sign Of The Times – en hij is ook beginnen acteren (hij was te zien in Dunkirk van Christopher Nolan). In 2020 laat hij al voor de tweede keer een Sportpaleis op zijn eentje vollopen. Hij zal daarheen zijn nieuwe album ‘Fine Line’ meebrengen, een album dat een stuk hitgevoeliger is dan zijn voorganger, maar ook verdomd aanstekelijk. Net als die nieuwe single Adore You.

31. La Roux – Gullible Fool

Op 7 februari komt de nieuwe plaat ‘Supervision’ uit van La Roux. Het zal op dat moment zes jaar geleden zijn dat La Roux nog eens met een album op de proppen kwam. Anders dan haar eerder werk is dit een klassieke popsong – of toch eentje die meteen klinkt als een klassieker – die deze keer minder op elektronica steunt, en meer op piano. We zouden ‘m niet willen onhoren.

32. Camila Cabello – Living Proof

Veel popmuziek in deze lijst, we hebben er zelfs een plaatsje in gevonden voor Camila Cabello. De Cubaans-Amerikaanse popster raakte bekend als lid van de meidengroep Fifth Harmony. en is na de split van die groep uitgegroeid tot – met voorsprong – het populairste lid ervan. Haar nieuwe single Living Proof (over hoe het voelt om verliefd te zijn) is dan ook een uitzonderlijk lekker beestje dat we makkelijk de overstap naar 2020 zien maken.

33. Alice Boman – Don’t Forget About Me

Een grote vrouwelijke aanwezigheid ook in de lijst van de maand december. Deze 27-jarige Zweedse brengt op 17 haar debuutalbum ‘Dream On’ uit. Het is een eenvoudige maar duidelijke boodschap die ze met zich meebrengt: vergeet me niet, alsjeblieft. Op vrijdag 21 februari komt Alice Boman naar de kleine Witloof Bar van de Botanique. Dit is het soort muziek dat in dat soort zaaltjes nog mooier wordt.

34. Sorry – Right Round The Clock

Asha Lorenz en Louis O’Bryen, zo heten de twee leden van Sorry. Hun debuut ‘925’ zou ergens in het voorjaar van 2020 moeten uitkomen en daar wordt heel erg naar uitgekeken. Als je naar de nieuwe single luistert, weet je meteen waarom. Ze zijn een rockband, maar wel op hun eigen voorwaarden. En als daar dan een saxofoon bij hoort, dan moet dat ook kunnen. Sorry denkt niet in hokjes. Wij zijn benieuwd naar meer, van deze single onthouden wij vooral zijn ongelooflijk lekkere groove.

35. POLIÇA – Forget Me Now

Alice Boman vroeg net nog om haar niet te vergeten, POLIÇA vraagt in haar nieuwe single om precies het omgekeerde. Haar nieuwe album heet ‘When We Stay Alive’ en komt uit op 31 januari. De titel is niet toevallig gekozen, want zangeres Channy Leaneagh viel midden in het opnameproces van deze plaat van haar dak terwijl ze sneeuw aan het ruimen was, waarna ze een gehavende ruggenwervel opliep en een hele tijd moest revalideren. Forget Me Now gaat over altijd voor die mensen kiezen die niet van jou houden zoals jij van hen houdt. Op 15 februari 2020 speelt de band in de Botanique in Brussel.

36. Jessie J – One More Try

Jessie J is zoekende nadat haar meest recente album ‘R.O.S.E.’ een grote flop werd. Haar nieuwe single is nog geen aankondiging van een nieuw album, maar een medewerking aan een nieuwe musical. Heel traditioneel, maar ook heel doeltreffend en heel erg musical. In deze periode van het jaar zijn we al eens iets milder. En jongens, toch een goeie zangeres hé!

37. Låpsley – Ligne 3

Wie even in zijn geheugen gaat graven kent Låpsley nog wel. Ze scoorde in 2016 een verrassingshit met Hurt Me, stond er zelfs mee in de Ultratop 50 en nadien ook op Rock Werchter. Dat bracht wat aandacht mee voor haar debuutalbum ‘Long Way Home’, maar sindsdien werd het stil. Een tweede album is er nog niet meteen, want dit nummer komt uit de ep ‘These Elements’ die nog in 2019 verscheen.

38. Now, Now – Lonely Christmas

Kerst is intussen gepasseerd, maar alweer viel het op wat een groot aandeel van de kerstliederen die we elk jaar meezingen over eenzaamheid of pijn gaan (Last Christmas, Lonely This Christmas, …) of gewoon ronduit cynisch zijn. Kerst is dan ook niet voor iedereen een fijne periode. Ook Now, Now bezingt eerder de eenzaamheid van het feest na een breuk, maar presenteert het geheel wel in een vlotte popsong (met een weliswaar beperkte houdbaarheidsdatum door de kerstsetting).

Tot in 2020 voor meer muzikaal moois. Hieronder kan je de playlist van december 2019 vinden. De lijst met onze 125 favoriete nummers (25 Belgen, 100 anderen) kan je hier vinden (vanaf 1 januari).

Gesponsorde artikelen