Nog veel erger dan gedacht: vrees voor meer dan 600 doden nu door bosbranden in Californië

Nog veel erger dan gedacht: vrees voor meer dan 600 doden nu door bosbranden in Californië

Californië wordt geteisterd door hevige bosbranden die al aan 63 mensen het leven hebben gekost. En dat aantal dreigt fors op te lopen, want ineens zijn er niet 297 vermisten meer, maar is er sprake van 630. 

De autoriteiten hebben de zoektocht naar slachtoffers van de brand, die het stadje Paradise voor een groot deel in de as legde, geïntensiveerd. De brand ontstond een week geleden en geldt als een van de dodelijkste branden in Amerika van deze eeuw.

De autoriteiten wijten het hoge aantal slachtoffers aan de snelheid waarmee de brand over het stadje raasde, aangewakkerd door de sterke wind. Bijna 12.000 huizen en andere gebouwen gingen al in vlammen op.

En terwijl meer dan 4.000 brandweerlieden vechten tegen het vuur, is nog altijd 65% van de branden niet onder controle. Mensen die nog in de buurt zijn, worden gewaarschuwd: de enorme hoeveelheid rook is vooral voor ouderen en kinderen gevaarlijk. Zeker mensen met astma of longziektes wordt aangeraden om binnen te blijven.

Woolsey en Hill Fires

Een stuk naar het zuiden, ten westen van Los Angeles, woedt de Woolsey Fire. Die bosbrand bij het stadje Malibu brak op dezelfde dag uit als Camp Fire. De brand is kleiner in omvang, maar door de bergachtige omgeving lastig te bestrijden.

Inmiddels is zo’n 40% van de bosbrand daar onder controle. Vooralsnog zijn daar 435 gebouwen afgebrand en meer dan 57.000 gebouwen beschadigd.

Iets ten westen van de Woolsey Fire woedt nog een bosbrand: Hill Fire. Het gebied daar beslaat zo’n 18 vierkante kilometer, maar in het grootste deel is het vuur onder controle. Zo’n 400 gebouwen zijn daar beschadigd.

Volgens autoriteiten is het hoge dodental te wijten aan de enorme snelheid waarmee het vuur, door de wind aangejakkerd, zich kon verspreiden.

Gesponsorde artikelen