Nóg een jonge Française sterft aan de mazelen: ze was niet gevaccineerd 

Nóg
een jonge Française sterft aan de mazelen: ze was niet gevaccineerd 

Een zestienjarig meisje uit Marseille is in juni omgekomen omdat ze niet gevaccineerd was tegen de mazelen. Ze is de 35ste patiënt uit Europa die gedurende de afgelopen 12 maanden aan de ziekte overleden is.

Een meisje van zestien jaar is eind juni in Marseille aan de mazelen gestorven. Dat heeft de partijloze Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vandaag in de Assemblée nationale gezegd terwijl er gedebatteerd werd over verplichte vaccinaties. Dat meldt persbureau AFP.

“We hebben een meisje uit het universitair ziekenhuis van Nice ontvangen omdat ze een specifieke reanimatiebehandeling nodig had”, meldt de ziekenhuisfederatie van Marseille nu. “Op 13 juni testte ze positief op een mazelentest. Haar gezondheid is achteruitgegaan en ze is op 27 juni gestorven.” Volgens de ziekenhuisfederatie leed het meisje aan een zeldzame en acute vorm van de mazelen omdat ze niet gevaccineerd was tegen de ziekte.

Mazelen terug in Europa

Toen de Franse overheid begin juni aankondigde dat het verplicht zou worden om kinderen tussen drie en elf jaar tegen de ziekte te vaccineren, ontstond er vurig debat. Ouders die de maatregel zouden negeren, zouden minstens zes maanden gevangenis en een boete van 3.750 euro riskeren.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat er de afgelopen twaalf maanden al 35 Europeanen zijn gestorven aan complicaties van de mazelen. De ziekte, die bijna verdwenen was bij ons, is weer aan een opmars bezig, en daar is maar één reden voor: mensen die het vertikken zich of hun kinderen te laten vaccineren.

Momenteel zijn er in Frankrijk vaccinaties tegen drie ziektes verplicht in Frankrijk: tegen difterie, tegen tetanus en tegen polio. Acht vaccinaties die momenteel aangeraden worden, worden er binnenkort verplicht: die tegen kinkhoest, de mazelen, de bof, rode hond, hepatitis B, Hib, pneumokok en meningokokken C.

België

Ook bij ons zijn de mazelen terug. Vooral Wallonië is getroffen. Daar werden sinds december meer dan driehonderd gevallen geregistreerd. Meer dan 100 patiënten belandden in het hospitaal. In ons land is alleen de inenting tegen polio echt verplicht, maar met inentingen tegen onder meer difterie, tetanus, kinkhoest, hersenvliesontsteking, geelzucht, pneumokokken, rotavirus, mazelen, bof en rodehond wordt ook massaal veel miserie vermeden. We zijn ondertussen – juist omdat die vaccins zo goed werken – vergeten dat je aan die dingen dood kan gaan of gezondheidsproblemen voor de rest van je leven kan ondervinden.

iStock

Gesponsorde artikelen