Nokia gaat lening aan van 1,5 miljard euro om groener bedrijf te worden

Nokia Mobile World Congress
epa

Nokia heeft een krediet van 1,5 miljard euro gekregen dat wordt gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. De Finse technologiefabrikant zal vijf jaar lang een bedrag aan die investeerders betalen. De hoogte van die geldsom zal echter afhangen van in hoeverre Nokia erin zal slagen om de vooropgestelde groene doelen te behalen. Zo heeft Nokia de ambitie om hun uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te doen dalen.

Het nieuws wordt bekend gemaakt door de Amerikaanse krant Financial Times. Nokia hoopt zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 terug te schroeven met 41 procent ten opzichte van 2014. Voor de uitstoot van het gebruik van Nokia-apparatuur is het Finse bedrijf nog ambitieuzer. Dat wil het tegen 2030 met 75 procent doen dalen.

De lening “verbindt onze financiĆ«le strategie met onze duurzaamheidsprioriteiten”, stelt financieel directeur Kristian Pullola. Nokia stelt dat deze duurzaamheidsdoelen in lijn zijn met de klimaatdoelen van Parijs uit 2015. Het Klimaatakkoord heeft als doelstelling om tegen 2030 broeikasgassen met 49 procent verminderd te hebben ten opzichte van 1990.

‘Positieve prikkel’-leningen

Dit soort leningen worden in het businessjargon ‘positieve prikkel’-leningen genoemd en worden steeds populairder, vooral als ze aan milieudoelstellingen of sociale of bestuurlijke doelen gekoppeld worden. Als de doelen niet behaald worden, moet het bedrijf in kwestie een extra toeslag betalen op de aangegane lening.

epa

Imago opkrikken

Uiteraard maken bedrijven zo’n move niet enkel omdat ze ecologie zo belangrijk vinden, maar er is ook een flinke dosis eigenbelang mee gemoeid. Zo proberen zowel de geldschieters als de bedrijven zelf met deze investeringen wellicht hun eigen imago op te krikken. Dat speculeert ook de Financial Times.

pixabay

Niet langer smartphoneverkoper

Belangrijk om op te merken: in 2013 werd de mobiele tak van Nokia overgenomen door Microsoft. Tegenwoordig houdt Nokia zich enkel bezig met netwerkinfrastructuur, navigatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe technologieĆ«n. 

De bedrijfstak verkoop van de mobiele telefoons onder de vleugel van Microsoft Nokia Networks, het kleinere bedrijfsonderdeel dat onafhankelijk bleef, heet Nokia Technologies. In 2016 kocht het bedrijf HMD Global de rechten op om onder de merknaam Nokia smartphones uit te brengen. Dit heeft dus nog weinig te maken met het huidige Nokia.

epa

Gesponsorde artikelen