Noodkreet vanop conferentie: “Neem geen selfies met wilde dieren!”

Pinguïn
Pixabay

Selfies met schattige dieren op vakantie, zijn altijd een goed idee. Voor jou tenminste. Maar denk in het vervolg misschien twee keer na voor je het diertje in je armen sluit, want dat is enorm slecht voor hen.

In Nieuw-Zeeland is er een conferentie aan de gang, de International Penguin Conference. Het is de tiende keer dat de internationale conferentie plaatsvindt, maar nu staan er wel érg verontrustende punten op de agenda.

Klimaatcrisis

De laatste jaren wordt er op conferenties die met natuur en dieren te maken hebben, natuurlijk veel gepraat over de problemen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Dat was ook nu niet anders: de verandering van klimaat zorgt er namelijk voor dat dieren hun natuurlijke woonplaatsen en leefmilieus verliezen.

Wat er gisteren ook besproken werd? Het gevaar van selfies. Experts zijn enorm bezorgd over het welzijn van de dieren, omdat mensen er helemaal geen rekening mee houden als ze proberen de perfecte foto te maken met een wild dier. Dat vertelde professor Philip Seddon, die zich bezighoudt met het behoudt van wilde dieren.

Minder en minder kuikentjes van de keizerspinguïn geboren op Antarctica.

Context gaat verloren

De voorbije jaren is het aantal foto’s op sociale media met wilde dieren gigantisch veel groter geworden. Vaak gaat het om mensen die foto’s mooi vinden en die nadoen, maar helemaal niet op de context letten. Vaak is het enige wat dan overschiet een foto van iemand die een pinguïn knuffelt, maar gaat boodschap over bijvoorbeeld het redden van de habitat verloren.

Niet alle selfies zijn schadelijk voor de dieren, volgens de sprekers. Ze maken een onderscheid tussen “slechte” en “goede” foto’s. Met “goede” foto’s bedoelen de sprekers foto’s waar er geen contact is tussen de mens en het dier en waarvoor het dier niet vastgehouden wordt om als een onderdeel van de foto te verschijnen.

Slechte foto’s

Bijna de helft van de foto’s is slecht voor de dieren. Mensen gaan ze knuffelen, aanraken of gaan er gewoon verkeerd mee om. Dat kan ervoor zorgen dat de dieren gestresst worden, waardoor hun voedings- en paringsgewoonten helemaal in de war raken. Een gevolg daarvan kan zijn dat het algemene aantal geboortes bij een soort drastisch daalt.

Dus: ben je vakantie en zie je een keischattige pinguïn, gigantische kangoeroe of zelfs maar een doodgewone eekhoorn? Hou afstand, want wil jij verantwoordelijk zijn voor minder diertjes op deze aardbol? Wij in elk geval niet!

Gesponsorde artikelen