Nooit eerder was benzine tanken zo duur in ons land

Na een prijsverhoging vorige week wordt het prijskaartje voor een liter benzine opnieuw opgetrokken. Daarmee rondt die prijs voor het eerst de kaap van 2 euro.

Waarom is dit belangrijk?

Door de oorlog in Oekraïne zitten de olieprijzen fors in de lift. Het conflict aldaar gaat gepaard met heel wat onzekerheid over de oliebevoorrading, waardoor er paniek is op de groothandelsmarkten, met oplopende prijzen als gevolg.

De prijs voor een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Afrika, Europa en het Midden-Oosten, schommelt op dit moment rond 110 dollar. Dat is 65 procent meer dan een jaar geleden. Toen werd er voor een vat Brent-olie zo’n 67 dollar op tafel gelegd.

Prijsstijgingen aan de pomp

De toegenomen olieprijzen voelen we natuurlijk ook aan de pomp. Na een prijsverhoging vorige week, stijgt het tarief morgen opnieuw. Vanaf dan komt de maximumprijs voor benzine 95 (E10) uit op 2,025 euro per liter. Dat is een toename van 9,2 procent. Begin dit jaar was dat 1,71 euro. Dat betekent dat de prijs in minder dan zes maanden is gestegen met ruim 18 procent.

Ook de prijs voor benzine 98 (E5) stijgt. Voor die brandstof betaal je vanaf morgen maximaal 2,201 euro per liter. Dat is een stijging met maar liefst 16,1 eurocent. Begin dit jaar bedroeg de maximumprijs 1,79 euro. In vergelijking met toen is de prijs dus toegenomen met 23 procent.

De maximumprijs voor diesel (B7) blijft ongewijzigd. Op dit moment betaal je maximaal 2,03 per liter. Vorige week was de prijs onder de symbolische grens van 2 euro gedoken, maar op 13 mei werd het prijskaartje opnieuw opgetrokken.

Verlaging accijnzen

De recente prijsstijgingen hebben de inspanningen van de federale regering om de prijs aan de pomp te drukken volledig tenietgedaan. Die voerde in maart een tijdelijke verlaging door van de accijnzen op brandstoffen, al zeker tot 30 september. Die verlaging leidde toen tot een korting van 0,175 euro per liter.

Zoals we hierboven al hebben aangehaald, zijn de prijsstijgingen het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Al is de pure productprijs wel maar goed voor de helft van de benzineprijs aan de pomp, zo blijkt uit de opsplitsing door energiefederatie Energia. Daar komen nog de distributiekosten en een heleboel bijdragen en belastingen bij.

Je kan met een beetje geluk wel wat geld besparen door tankstations te vergelijken. Sommige verkooppunten hanteren lagere prijzen dan de maximumprijs.

(evb)

Meer
Lees meer...