Noord-Korea heeft nieuwe kernproef gedaan. Net nadat het provoceerde met waterstofbom, krachtiger dan atoombom

Noord-Korea heeft nieuwe kernproef gedaan. Net nadat het provoceerde met waterstofbom, krachtiger dan atoombom

Noord-Korea heeft een nieuw kernproef gehouden. Dat bevestigt het land nadat een aardbeving met een kracht 6,3 was vastgesteld. Enkele uren voor de kernproef verspreidden de media er nog een foto van Kim Jong-un bij wat een nieuw type waterstofbom zou moeten zijn. Volgens Noord-Korea gaat het om een bom die ze aan een ballistische raket kunnen koppelen. Het is een nieuwe provocatie, nadat de spanningen met de VS en Zuid-Korea al fel waren toegenomen.

Vanochtend (onze tijd) werd een vrij krachtige aardbeving in het noordoosten van Noord-Korea gemeten. Zuid-Korea en Japan gingen meteen uit van kernproef en ook China schreef de schok toe aan “een mogelijke explosie”. Intussen hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia laten weten dat het inderdaad om “een geslaagde kernproef” gaat. Het is de zesde kernproef die het land heeft uitgevoerd.

Waterstofbom

De vorige kernproef dateert van september 2016, en sindsdien groeit de vrees dat het land raketten aan het testen is die een kernkop naar het Amerikaanse vasteland kunnen voeren. De laatste weken en maanden is de onrust nog groter geworden na een aantal tests met raketten die als provocatie kunnen worden beschouwd. Enkele uren voor de nieuwe kernproef hebben staatsmedia in Noord-Korea een foto verspreid van Kim Jong-un op bezoek bij wetenschappers van het instituut dat de kernwapens zou ontwikkelen. Volgens het bericht zouden ze een nieuw soort waterstofbom gemaakt hebben, en Kim Jong-un observeerde hoe het wapen op een nieuwe intercontinentale raket werd geladen.

Dat was al een tijdje de vrees van experts. Ze weten dat Noord-Korea vooruitgang geboekt heeft, maar het is nog niet zeker of ze er al in geslaagd zijn om een nucleair wapen aan een raket te bevestigen. Ook nu houden ze er nog rekening mee dat Noord-Korea zijn vijanden zand in de ogen probeert te strooien met hun veronderstelde waterstofbom. Een waterstofbom is immers nog krachtiger dan een atoombom.

Op de BBC maakt een expert zich wel zorgen over de kracht van de aardbeving die de kernproef veroorzaakt heeft. “Als die 6,3 klopt, dan gaat het om een zeer krachtig wapen”, klinkt het. “Het is nog geen echte waterstofbom, maar het komt wel dichter dan bij om het even welke andere test die ze hebben uitgevoerd. De aardbeving na de kernproef van vorig jaar had nog een kracht van 5,3.

Gesponsorde artikelen