Left Right
scrollTop top

“Noord-Korea heeft productie nucleaire wapens niet stopgezet maar juist opgedreven”


“Noord-Korea heeft productie nucleaire wapens niet stopgezet maar juist opgedreven”

Amerikaanse geheime diensten geloven dat Noord-Korea de productie van nucleaire wapens op meerdere geheime locaties heeft verhoogd – en dat Kim Jong-un die faciliteiten probeert te verbergen. Ondanks het akkoord met de Verenigde Staten waarin het land aangeeft daarmee te stoppen. 

“Er is absoluut ondubbelzinnig bewijs dat ze proberen de VS te misleiden” zegt één van de 15 medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten die een boekje opendeden bij NBC News.

De medewerkers zeggen bewijs te hebben dat Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, nog steeds bezig is met het laten produceren van kernwapens.

In juni liet Kim een testlocatie voor kernbommen ontmantelen en vernietigen. Daarmee zou een grote stap zijn gezet. Het land heeft echter nog meer locaties waar wordt gewerkt aan nucleaire wapens, volgens de medewerkers van de inlichtingendiensten. Daar wordt alleen niet getest.

Ook heeft Kim nog een voorraad aan wapens, die hij niet van plan is weg te doen. Kim zou deze locaties geheim willen houden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft in gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump.

Satellietbeelden

Eerder deze week bleek uit satellietbeelden dat Kim Jong-un gewoon aan het doorgaan met het upgraden van zijn enige bekende kernreactor. Een kernreactor waar bekend van is dat die dient om het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea te voeden.

Dat blijkt uit satellietbeelden. Infrastructuurverbeteringen in de kerncentrale van Yongbyon gaan “in een snel tempo verder” blijkt uit een analyse van commerciële satellietbeelden van 21 juni.

Het koelsysteem voor de plutoniumproductiereactor is aangepast en er zijn ten minste twee nieuwe gebouwen op de locatie gebouwd. Een nieuw kantoorgebouw voor ingenieurs is ook voltooid en de bouw wordt voortgezet in ondersteunende faciliteiten in het hele complex.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308