Noord-Korea lanceert opnieuw raket: Japan en Zuid-Korea in spoedvergaderingen

Noord-Korea lanceert opnieuw raket: Japan en Zuid-Korea in spoedvergaderingen

Japan en Zuid-Korea melden dat Noord-Korea opnieuw een raket gelanceerd heeft. Die is op ongeveer 370 kilometer van de Japanse kust neergekomen. Japan en Zuid-Korea zijn nu in crisisvergaderingen. Ook de VS bevestigt het nieuws. Het is niet geweten of het om een langeafstandsraket gaat.

Noord-Korea heeft weer een raket gelanceerd. Dat meldt persbureau Reuters. Dit keer is het serieus want het projectiel is in Japanse wateren terechtgekomen, op ongeveer 370 kilometer van de kust. Shinzo Abe, de eerste minister van Japan, en Zuid-Korea, het buurland en de gezworen vijand van Noord-Korea, hebben meteen spoedvergaderingen bijeengeroepen.

Ook de VS bevestigt de raketlancering. “Ik kan bevestigen dat we de lancering van een raket, vanuit Noord-Korea, hebben opgemerkt”, zegt Jeff Davis, woordvoerder van het Pentagon. “We analyseren de situatie en hebben straks meer informatie.” Ook de Japanse media en het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap komen met het nieuws. Er wordt al langer gevreesd dat Pyongyang een langeafstandsraket zou afschieten, het is niet duidelijk of ze dat nu effectief gedaan hebben.

Volgens het Japanse ministerie van defensie heeft de raket meer dan 3.000 kilometer afgelegd. “De raket was ongeveer 45 minuten in de lucht”, zegt kabinetschef Yoshihide Suga. “Er is geen sprake van schade, maar we tolereren deze nieuwe lancering absoluut niet. Dit is opnieuw een duidelijke schending van de resoluties van de Verenigde Naties.”

Twaalfde raket

Drie weken geleden vuurden de Noord-Koreanen ook een raket af. Ze claimden dat ze voor het eerst met succes een intercontinentale raket gelanceerd hadden. De Amerikaanse inlichtingsdiensten bevestigden dat het om een projectiel ging dat inderdaad een veel groter bereik had dan de tuigen die eerder al de lucht werden ingestuurd. Volgens een Amerikaanse expert heeft dergelijke raket een maximaal bereik van liefst 6.700 kilometer, “ver genoeg om bijvoorbeeld Alaska te kunnen treffen”. Het is intussen al de twaalfde raket die door Pyongyang wordt afgevuurd. Het is intussen al de twaalfde raket die door Pyongyang wordt afgevuurd. Vorige week lieten de Amerikaanse inlichtingendienst weten dat Noord-Korea in 2018 al een raket zou kunnen bouwen waarmee het Amerikaanse vasteland getroffen kan worden. Dat is veel eerder dan ze voordien gedacht.

Gesponsorde artikelen