Noord-Korea noemt kernoorlog nu onvermijdelijk

Noord-Korea noemt kernoorlog nu onvermijdelijk

Oorlog op het Koreaanse schiereiland is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea “een voldongen feit”. Noord-Korea zegt dat het niet de vraag is of het tot een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland komt, maar wanneer. De gezamenlijke luchtmachtoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de woede gewekt van het regime in Pyongyang.

Maandag begonnen de VS en Zuid-Korea samen de grootste militaire luchtoefening ooit. Daarbij werden meer dan 200 vliegtuigen van beide strijdmachten ingezet. Ook deden zo’n 12.000 Amerikaanse militairen mee aan de oefening, die nog tot morgen duurt. Volgens Noord-Korea zijn die oefeningen de voorbode van een invasie van het Noorden.

“We willen geen oorlog, maar we zullen er ook niet voor terugdeinzen. Als de VS ons geduld verkeerd inschat en de lont in het kruitvat steekt voor een nucleaire oorlog, dan zullen we het de VS betaald zetten”, meldt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

McMaster

Afgelopen weekend zei Witte Huis-veiligheidsadviseur Herbert McMaster dat de mogelijkheid van een oorlog met Noord-Korea “elke dag toeneemt”. De Republikeinse senator Lindsey Graham drong er zondag bij het Pentagon op aan om alle familieleden van Amerikaans militair personeel te evacueren uit Zuid-Korea.

De spanningen op het Koreaans schiereiland zijn de afgelopen maanden snel opgelopen door de vorderingen van de Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma’s. Het land vuurde vorige week weer een ballistische intercontinentale raket (ICBM) af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken en Noord-Korea riep zichzelf uit tot kernmacht.

Gesponsorde artikelen