Noord-Korea verplaatst nu langeafstandsraket naar westkust. Van waar ze VS kan treffen met nucleaire payload

Noord-Korea verplaatst nu langeafstandsraket naar westkust. Van waar ze VS kan treffen met nucleaire payload

Een dag nadat Noord-Korea een proef uitvoerde met een waterstofbom, is het land begonnen met het verplaatsen van een langeafstandsraket naar de westkust van het land. Zo’n raket zou in theorie het vasteland van de VS kunnen treffen en kan ook uitgerust worden met een atoomwapen. Ondertussen blijkt de rest van de wereld erg verdeeld te zijn over hoe de Noord-Koreaanse dreiging aan te pakken. Begin volgende week wordt in de VN-Veiligheidsraad gestemd over strengere sancties. Maar Rusland en China zien dat alvast niet zitten.

Aan de westkust heeft Noord-Korea enkele lanceerplatformen. Raketten die van daar worden gelanceerd, zouden in theorie de VS kunnen bereiken. De verplaatsing van de raket vindt ’s nachts plaats, om detectie te vermijden, zeggen bronnen binnen inlichtingendiensten aan de Asia Business Daily. Het ministerie van Defensie van Zuid-Korea liet eerder wel weten dat Noord-Korea in staat is om op ieder moment meer raketten af te vuren, waaronder langeafstandsraketten.

De VN-Veiligheidsraad kwam gisteren bijeen naar aanleiding van Pyongyangs jongste kernproef van afgelopen zondag. De Noord-Koreanen brachten ondergronds hun krachtigste bom ooit tot een ontploffing.

De VN-Veiligheidsraad is verdeeld over de vraag hoe het Noord-Korea kan afhouden van nog meer kernproeven en nog meer raketlanceringen.

De Amerikaanse ambassadeur Haley zei aan het slot van de bijeenkomst dat de VS een ontwerpresolutie zal opstellen waarin de “strengst mogelijke” sancties zijn vastgelegd. Begin volgende week kan daarover gestemd worden. Het is maar de vraag of Rusland en China voor zullen stemmen.

Ambassadeur Haley stelde vast dat het opleggen van steeds weer nieuwe economische sancties tot dusver niet heeft gewerkt. Zij zei ook dat Noord-Korea om een oorlog “smeekt”, dat de VS daar niet op uit is, maar ook dat het geduld van de VS niet oneindig is.

Frankrijk wel, Rusland en China niet

Behalve de VS wil ook Frankrijk dat de sancties nog verder worden aangescherpt en dat sancties die eerder deze maand al waren opgelegd, snel worden toegepast. Toen riep de raad VN-lidstaten op geen kolen, ijzer, lood en vis uit Noord-Korea te importeren.

Nu wordt er onder meer aan gedacht om ook kleding uit Noord-Korea te boycotten en nog strengere regels op te stellen voor tewerkstelling van Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland.

Rusland voelt niets voor nog strengere sancties alleen. Volgens de Russische ambassadeur moet Pyongyang de mogelijkheid houden de geschillen met het buitenland langs de weg van “constructief overleg” op te lossen.

Rusland en ook China stellen voor dat Zuid-Korea en de VS geen gezamenlijke militaire oefeningen meer houden. Noord-Korea ziet die als een voorbereiding op een invasie in Noord-Korea. Als de oefeningen stoppen, kan Noord-Korea stoppen met het ontwikkelen van kernwapens, vinden Rusland en China.

China wil ook dat Noord-Korea stopt met raket- en kernproeven en terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Gesponsorde artikelen