Left Right
scrollTop top

Noord-Koreanen doen gewoon verder: blijven langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen


Noord-Koreanen doen gewoon verder: blijven langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen

Ondanks de lopende onderhandelingen met de VS en een intentieverklaring om te denucleariseren tijdens de “historische” top met Donald Trump, gaat het Noord-Korea van Kim Jong-un gewoon volle bak door met het uitbouwen van z’n kernarsenaal. Dat blijkt nu overduidelijk uit satellietbeelden.

Uit die recente satellietfoto’s blijkt dat het regime in Pyongyang probeert om meer langeafstandsraketten te bouwen. Volgens The Washington Post die de hand op de foto’s kon leggen, bewijst dat andermaal dat het land niet van plan is het werk neer te leggen.

Eerder zei ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, dat Noord-Korea nog steeds splijtstoffen voor kernbommen maakt, ondanks de belofte om het kernprogramma af te bouwen.

Een goeie maand geleden lekte al dat Amerikaanse geheime diensten geloven dat Noord-Korea de productie van nucleaire wapens op meerdere geheime locaties heeft verhoogd – en dat Kim Jong-un die faciliteiten probeert te verbergen.

Misleid

“Er is absoluut ondubbelzinnig bewijs dat ze proberen de VS te misleiden” zei één van de 15 medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten die een boekje opendeden bij NBC News.

In juni liet Kim een testlocatie voor kernbommen ontmantelen en vernietigen. Daarmee zou een grote stap zijn gezet. Het land heeft echter nog meer locaties waar wordt gewerkt aan nucleaire wapens, volgens de medewerkers van de inlichtingendiensten. Daar wordt alleen niet getest.

Ook heeft Kim nog een voorraad aan wapens, die hij niet van plan is weg te doen. Kim zou deze locaties geheim willen houden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft in gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump.

Satellietbeelden

Vorige maand bleek uit satellietbeelden dat Kim Jong-un ook gewoon aan het doorgaan met het upgraden van zijn enige bekende kernreactor. Een kernreactor waar bekend van is dat die dient om het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea te voeden.

Het koelsysteem voor de plutoniumproductiereactor in de kerncentrale van Yongbyon is aangepast en er zijn ten minste twee nieuwe gebouwen op de locatie gebouwd. Een nieuw kantoorgebouw voor ingenieurs is ook voltooid en de bouw wordt voortgezet in ondersteunende faciliteiten in het hele complex.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had beloofd te zullen werken aan een “complete denuclearisatie” bij ontmoetingen met Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, maar de details over hoe en wanneer dat zal gebeuren zijn nog niet beslist.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170