Left Right
scrollTop top

Noord- en Zuid-Korea herstellen communicatiekanalen


© Noord-Koreaanse soldaten bewaken de grens met Zuid-Korea. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/Isopix

Noord- en Zuid-Korea hebben de communicatielijnen hersteld die in juni vorig jaar door Pyongyang werden verbroken.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben sinds april verschillende brieven uitgewisseld en hebben nu een akkoord bereikt om de betrekkingen te verbeteren. Dat maakt het kantoor van Moon Jae-in bekend. 

Noord-Korea sloot de directe telefoonverbinding met het leger van Zuid-Korea in juni 2020 af na een mislukte top tussen de twee landen. Kort daarna blies Pyongyang een inter-Koreaans grenskantoor in Kaesong op uit onvrede met de opstelling van de Zuid-Koreaans regering. Het gebouw stond in de gedemilitariseerde zone op Noord-Koreaans gebied, een soort neutrale zone die de twee Korea’s scheidt. Het was pas sinds 2018 in gebruik en was bedoeld om samenwerking te vergemakkelijken.

“Vertrouwen herstellen”

Nu zijn de twee leiders overeengekomen om “het wederzijds vertrouwen te herstellen en hun betrekkingen zo snel mogelijk weer op te bouwen”, zei Park Soo-hyun, de woordvoerder van het presidentiële Blauwe Huis in Seoul. De aankondiging werd bevestigd door de Noord-Koreaanse staatsmedia. 

“De hele Koreaanse natie verlangt er nu naar dat de Noord-Zuid betrekkingen zo snel mogelijk worden hersteld van de terugval en stagnatie”, berichtte het Noord-Koreaanse staatsagentschap Korean Central News Agency (KCNA). “In dit verband zijn de hoogste leiders van het Noorden en het Zuiden overeengekomen een grote stap te zetten in het herstellen van het wederzijds vertrouwen en het bevorderen van verzoening door het herstellen van de afgesneden inter-Koreaanse communicatielijnen door middel van de recente verschillende uitwisselingen van persoonlijke brieven.”

Mislukte top

De betrekkingen tussen beide landen verbeterden in 2018, toen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar drie keer ontmoetten. De leiders waren overeengekomen om alle vijandigheden te staken.

Maar toen in 2019 de tweede top tussen Kim en de toenmalige Amerikaanse president Trump in Vietnam uitliep op een mislukking, verzuurde de relatie opnieuw. Technisch gezien is de Koreaanse oorlog in het begin van de jaren 50 nog niet voorbij. In 1953 werd namelijk alleen een wapenstilstand getekend. 

(lb)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…