Noorwegen investeert 852 miljoen euro in tien nieuwe “super-sykkelveier” (fietssnelwegen)

Noorwegen investeert 852 miljoen euro in tien nieuwe “super-sykkelveier” (fietssnelwegen)

Katie Melua zong ooit prachtig: “Ten million bicycles in Beijing.” Zoveel fietsen wil Noorwegen ook in eigen land. Of toch bijna, want er leven ‘slechts’ vijf miljoen inwoners. Hoe dan ook, Noorwegen wil een fietsland worden en investeert daarom in nieuwe infrastructuur. In en rond negen grote steden komen brede fietssnelwegen. Kostprijs? 852 miljoen euro. Let’s bike!

De Ronde van Vlaanderen 2015 werd gewonnen door een Noor, Alexander Kristoff. Toch is Noorwegen, waar vijf procent van de verplaatsingen per fiets gebeurt, nog geen fietsland. De Noorse regering wil naar voorbeeld van hun Scandinavische buren dat percentage verdubbelen. In Denemarken en Zweden haalt men respectievelijk al voor 12 en 17 procent van de verplaatsingen het stalen ros van stal.

Fietsen in Noorwegen … Niet vanzelfsprekend in een tamelijk bergachtig landschap, waar het in veel gebieden van het jaar donker en koud is. Toch maken de Noren 8 miljard kronen (852 miljoen euro) vrij voor tien brede fietssnelwegen in en rond de negen grootste steden van het land. Zo kunnen fietsers op een veilige manier grote afstanden overbruggen. De snelwegen dienen evenwel niet als verbindingen tussen de steden onderling, maar om de centra met de voorsteden aan te sluiten.

40 kilometer per uur

Niet alleen veiligheid is prioriteit, maar ook snelheid. Fietsers worden de koning van hun eigen rijbaan en mogen snelheden halen tot 40 kilometer per uur. Met de nieuwe fietspaden komt er ook extra ruimte voor elektrische fietsen, die steeds talrijker worden.

De nieuwe fietssnelwegen zijn één van de initiatieven die passen in het Nationale verkeersplan, gericht om de uitstoot van het Noorse verkeer ingrijpend te verminderen. Oslo wil tegen 2030 de uitstoot van bussen met driekwart naar beneden halen. Ook vrachtwagens moeten met de helft milieuvriendelijker, en de bekende ferry’s moeten met 40 procent zuiniger worden of overstappen op biobrandstoffen.

Wat ecologie betreft, is Noorwegen fantastisch bezig. Nu nog iedereen de fiets op krijgen.

Bron: citylab.com

iStock

Gesponsorde artikelen