Nostalgiemoment: Gorillaz ‘covert’ Song 2 van Blur en da’s verwarrend

Nostalgiemoment: Gorillaz ‘covert’ Song 2 van Blur en da’s verwarrend

Een verwarrend moment op Gorillaz Demon Dayz Festival in Californië dit weekend: het publiek was net loos aan het gaan op Gorillaz, de cartoonband die je nog wel kent van ‘Feel Good Inc.’ toen de leadzanger een rondje ‘Song 2’ van Blur inzette. Verbazen moet dat niet: Gorillaz en Damon Albarn zijn namelijk, tja, heel goede vrienden. 

Wie laat jaren tachtig of in de jaren negentig geboren is, herinnert zich ongetwijfeld nog het bekendste nummer van Blur: Song 2. Nadien werd het even stil rond de Britse band rond Damon Albarn. Tot ze in 2015 opnieuw in de studio’s kropen. Daar kwam deze Go Out Now uit.

Wie zijn Gorillaz?

Damon Albarn bleef wel in de muziek, hij richtte zelfs cartoonband Gorillaz op, die best wat succes kende eind jaren negentig en begin jaren 2000. De band heeft drie fictieve leden: 2-D, die de lyrics schrijft, Noodle, Russel Hobbs en Murdoc Niccals. Bizar genoeg ging Gorillaz ook op tour en vorig weekend organiseerden ze zelfs een muziekfestival: Gorillaz Demon Dayz Festival, met onder andere The Weekend. Je moet dus niet getekend zijn om er deel van uit te maken.

Tijdens de hoofdact, Gorillaz uiteraard, klonk er plots echter een bekend deuntje uit de boxen: een soort Gorillaz-gestileerde versie van Song 2, een leuke knipoog van leadzanger Damon Albarn, euh, pardon, 2-D, de vreugde was dan ook groot. Nog veel meer toen Albarn ook de oude Blur-gitarist, Graham Coxon, uit zijn hoed toverde en vervolgens Song 2 écht coverde. Nou ja, coverde.

Albarn zelf noemde het een crosspollinatie tussen de twee bands, eerder dan een cover maar dat kan ons niet deren: hij kan het duidelijk nog en dat apprecieert het publiek ook wel. Volgens Rolling Stone is het de eerste keer dat Albarn Song 2 zingt met Gorillaz. Op Werchter 2018 deden ze het alleszins niet.

Gorillaz-canon

Wat dat nu wil zeggen over de wereld van Gorillaz, dat is niet duidelijk. Misschien bestaat Damon Albarn daar ook wel in en mocht die even op het podium staan. Misschien is die Damon Albarn gewoon goede vrienden met D-2. Misschien geeft niemand daar een ruk om.

Dompel je hier nog eens onder in je jeugd met dit Blur-album of deze van Gorillaz?

Hier is nog eens het origineel, met de iconische videoclip, brul maar mee.

Gesponsorde artikelen