Notre-Dame was “15 tot 30” minuten verwijderd van complete vernieling

Notre-Dame was “15 tot 30” minuten verwijderd van complete vernieling

De grote brand in de Notre-Dame van maandagavond had ei zo na het einde betekend voor de historische kathedraal. Volgens Franse autoriteiten scheelde het maar “15 tot 30 minuten” of de vlammen hadden ook de twee iconische torens vooraan bereikt en voor een volledige vernieling gezorgd. Ondertussen blijven er donaties binnenstromen voor de heropbouw van de kathedraal. De teller staat al op meer dan 800 miljoen euro.

Het zag er even heel slecht uit voor de Notre-Dame toen er tijdens de grote brand maandagavond ook rook uit de twee iconische torens vooraan de kathedraal leek te komen. Na nagenoeg negen uur blussen kreeg de brandweer de vlammen echter weer onder controle, en zowel de structuur van de kathedraal als de twee voorste torens werden gered.

“Op vijf jaar weer heropbouwen”

Maar het scheelde niet veel of ook de iconische facade had verwoest geweest. Volgens Franse autoriteiten was de Notre-Dame maar “15 tot 30 minuten” verwijderd van complete vernieling. De Parijse brandweer riskeerde lijf en leden door binnenin het historische monument te blijven tijdens de brand en een muur van water te vormen tussen het razende vuur en de twee torens.

In een toespraak op televisie kondigde Frans president Emmanuel Macron gisterenavond aan dat ze de Notre-Dame-kathedraal “mooier dan ooit tevoren zullen heropbouwen”. Experten menen dat daar minstens 10 tot 15 jaar voor zal nodig zijn, maar de Franse president zette een veel scherpere timing. “Ik wil dat dit op vijf jaar wordt afgewerkt”, zei hij overtuigd op televisie. “Wij kunnen dat.”

Miljard euro aan donaties

Voor die heropbouw stroomden er al snel na de brand verschillende gigantische donaties binnen. De familie Pinault (die achter merken als Gucci en Yves Saint Laurent staat) beloofde al snel zo’n 100 miljoen euro te doneren, de LVHM-groep (bekend van, onder andere, de merken Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy) en de familie Arnault gaven op hun beurt aan 200 miljoen euro te schenken en ook de Bettencourt-Meyers-familie zal vanuit hun stichting en vanuit L’Oreal zo’n 200 miljoen euro vrijmaken voor de heropbouw.

Met nog 100 miljoen euro van de Franse energiegroep Total en een hele hoop ‘kleinere’ donaties was er nog geen 24 uur na de brand al ruim meer dan een half miljard euro samengelegd. Dat bedrag liep ondertussen nog aanzienlijk op. De teller staat nu al op meer dan 800 euro en de kaap van het miljard euro lijkt makkelijk te zullen worden gehaald.

Gesponsorde artikelen