Left Right
scrollTop top

Notre-Dame wordt heropgebouwd na zware brand: iconische torens gered


Notre-Dame wordt heropgebouwd na zware brand: iconische torens gered

De brand in de bekende kathedraal Notre-Dame in Parijs is onder controle. De brandweer heeft meer dan acht uur moeten blussen om de meeste vlammen te doven. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat zo’n twee derde van het dak van het eeuwenoude monument niet gered kon worden, maar dat de structuur van de Notre-Dame wel bewaard kon blijven, net als de twee iconische torens van het monument. De Franse president Emmanuel Macron heeft al bevestigd dat de Notre-Dame heropgebouwd wordt.

“We kunnen aannemen dat de structuur van de Notre-Dame in zijn geheel is gered en gevrijwaard”, zegt de Parijse brandweercommandant Jean-Claude Gallet. “Het vuur is afgenomen in intensiteit”, zegt de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez die vraagt om “extreem voorzichtig” te blijven.

Dakgeraamte vernietigd

De kathedraal vatte gisteravond rond 18 uur 50 vuur in het dak. Hoe groot de ravage precies is, is nog niet bekend, maar het is meer dan duidelijk dat de Notre Dame zwaar beschadigd is. De torenspits is ingestort en het grootste gedeelte van het dakgeraamte is volledig vernietigd door de vlammen. De twee iconische torens van de kerk zouden echter gered zijn. Dat melden de Franse kranten Le Figaro en Le Monde.

Eén zwaargewonde

De brandweer houdt zich momenteel nog bezig met nablussen. Minstens één brandweerman zou zwaargewond geraakt zijn bij het blussen van het vuur. Zo’n 400 à 500 brandweerlieden met in totaal achttien brandslangen zijn te hulp geschoten om zoveel mogelijk van het gebouw te redden.

Een woordvoerder van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (PS) laat aan de televisiezender BFMTV weten dat de brandweer eerst de opdracht had om omwonenden en toeschouwers te evacueren. Eens dat achter de rug was, moesten ze kostbare kunstwerken uit de kathedraal halen. Onder andere de vermeende doornenkroon van Jezus, een van de belangrijkste relikwieën uit het katholicisme, is gered, net als de kleren van koning Lodewijk de Heilige.

EPA

Wellicht geen brandstichting

Voorlopig heeft het parket van Parijs een onderzoek geopend naar “onvrijwillige vernietiging door vuur”. Er zijn nog geen echte details bekend over de oorzaak van de brand, maar brandstichting lijkt uitgesloten. Speurders zijn al begonnen met het verzamelen van de getuigenissen van de arbeiders die aan het werken waren op de werf van de kathedraal.

Er waren renovatiewerken aan de gang op het moment dat het vuur uitbrak. Of die de oorzaak van de brand waren, is nog niet helemaal duidelijk.

Frankrijk in shock

Frankrijk verkeert nu in shock. De Franse president Macron heeft zijn normale activiteiten uitgesteld. Hij zou gisteravond normaal het ‘nationale debat’ inleiden, waarbij hij de ‘gele hesjes’ te woord zou staan.

Macron had het over “een ramp die het hele land beroert” en noemde het triest hoe “een deel van ons” in vlammen is opgegaan. De Franse president bracht maandagavond nog een bezoek aan de kathedraal. “Het is een vreselijke tragedie, maar we zullen de Notre Dame samen heropbouwen”, zei Macron nog. Over de hele wereld zijn er reacties van medeleven, onder meer ook van onze premier Charles Michel (MR).

Laatste grote renovatie van 1845

De Notre-­Dame is een van de belangrijkste trekpleisters van Parijs en Frankrijk met twaalf tot veertien miljoen bezoekers per jaar. Dat is onder andere dankzij het oerbekende verhaal De klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo dat door Disney in een succesvolle tekenfilm gegoten werd.

De Notre-Dame werd in 1845 gerenoveerd, maar dateert al van 1163. De kathedraal verkeerde al enige tijd in slechte staat. De afgelopen jaren vielen er regelmatig brokstukken naar beneden, waardoor er veel stemmen op gingen voor een nieuwe, grondige restauratie.

EPA
EPA
EPA
EPA
EPA

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...