Nu lopen digitale klokken weer 5 minuten voor 

Nu lopen digitale klokken weer 5 minuten voor 

Als je een digitale klok hebt, moet je zeker goed opletten. Alle digitale klokken lopen al sinds begin maart achter. Maar ondertussen is het probleem terug opgelost en geven alle digitale klokken het juiste uur weer. Behalve als jij je klok had bijgesteld …

Afgelopen weken wisten heel wat wekkers, digitale ovenklokken en microgolfovens even niet hoe laat het was. Alle digitale klokken krijgen namelijk impulsen van het Continental European Power System, een Zuidoost-Europees systeem. Die frequentie is altijd vijftig hertz, dus de spanning op het net verandert vijftig keer per seconde. Maar de laatste weken liep hier iets fout en was dat toch geen vijftig keer, waardoor we een storing kregen op onze digitale klokken.

Conflict tussen Servië en Kosovo

Blijkbaar kwam dat door een conflict tussen Servië en Kosovo over de wisselstroom. Elk land is namelijk verplicht om enkele honderden megawatt aan stroom te leveren. Maar Kosovo en Servië kwamen er maar niet uit wie voor hoeveel stroom zou zorgen. De twee landen zetten elkaar onder druk door hun portie stroom niet te leveren. Hierdoor kreeg het net een terugval naar 49,8 hertz en heel Europa droeg de gevolgen.

Er ontstond een afwijking van zo’n 300 seconden, dus vijf minuten op alle digitale klokken. Om het probleem op te lossen, hebben alle deelnemende landen afgesproken om de hertz hoger te laten gaan dan 50 en staan onze digitale klokken weer juist. Behalve als je ze handmatig hebt goed gezet …

Geen smartphone

Deze problemen kwamen niet voor bij smartphones. De klok van een smartphone werkt via een software en niet op het elektriciteitsnet.

Gesponsorde artikelen