Left Right
scrollTop top

Nu ook akkoord over terugdringen hfk-broeikasgassen. Maar grootste vervuilers beginnen er pas over 10 jaar mee …


Nu ook akkoord over terugdringen hfk-broeikasgassen. Maar grootste vervuilers beginnen er pas over 10 jaar mee …

In Rwanda hebben 150 landen een akkoord bereikt over het terugdringen van fluorkoolwaterstoffen (hfk’s). Dat zijn broeikasgassen die worden gebruikt in koelkasten en airco’s. Het akkoord wordt gezien als de eerste grote doorbraak na de klimaatconferentie in Parijs van eind vorig jaar. Alleen, de landen die de meeste van die hfk’s produceren, zullen pas over 10 jaar die beginnen afbouwen …

De VS en andere rijke landen hebben zich verplicht in 2019 te beginnen met het terugdringen van hfk’s. China en de meeste ontwikkelingslanden beginnen er in 2024 mee. India en Pakistan beginnen pas in 2029. Zij zeggen dat hun economieën meer tijd nodig hebben om te groeien.

Hfk’s worden sinds de jaren tachtig gebruikt in onder meer airco’s en koelkasten. Ook worden ze gebruikt als oplosmiddel, brandblusmiddel en als drijfgas in spuitbussen. Ze kwamen in de plaats van cfk’s, die de ozonlaag aantastten. Dat doen HFK’s niet, maar de effecten zijn toch zeer schadelijk.

De Amerikaanse minister Kerry zei in Rwanda dat hfk’s net zoveel vervuiling opleveren als 300 kolencentrales. Als het akkoord wordt nageleefd, zou de opwarming van het klimaat deze eeuw misschien wel met een halve graad kunnen worden beperkt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…