Nu we toch van leven op Mars dromen: hierin zouden we ooit kunnen wonen

Het grootste nieuws van de week naast het Volkswagen-schandaal kwam van NASA: er is stromend water op Mars gevonden. Dat is een eerste noodzakelijk element dat we nodig zullen hebben als we ooit op de rode planeet willen leven. Maar in welke huizen gaan we dan wonen? Daarvoor zullen constructies uit plaatselijk materiaal nodig zijn. Deze knappe ontwerpen worden misschien de huizen van de toekomst op Mars.

NASA heeft enkele maanden geleden een oproep gedaan om ontwerpen voor een basis op Mars in te dienen. Dertig finalisten haalden vorige week een tentoonstelling in New York, en daaruit werden de beste ontwerpen gekozen. De winnaar en de runner-up gingen met respectievelijk 25.000 dollar en 15.000 dollar prijzengeld aan de haal. Hier zijn enkele van de toppers:

1. De Space Igloo

NASA

Het zal erg koud zijn op Mars. Het ontdekte zoute water is immers enkel tijdens de zomer vloeibaar. Dus waarom zouden we dan geen gebruik maken van die barre omstandigheden? Dit project stelt voor om een soort gigantische iglo te bouwen. Daarvoor kunnen we immers het ijs gebruiken dat op Mars beschikbaar is. Dat vinden we nabij de noordpool van Mars en moet worden omgevormd tot een stralingsschild onder druk. Binnen kunnen we dan een plaats om te wonen en zelfs tuinen creëren.

2. Veiligheid boven alles

NASA

Een basis op Mars moet in de eerste plaats veilig zijn en daar hebben de bedenkers van dit ontwerp vooral aan gedacht. Als een brokstuk het dak zou doorboren, kan het meteen gedaan zijn voor iedere bewoner. Gamma behaalde de tweede prijs in de wedstrijd. Eerst moeten enkele modulaire opblaasbare woningen naar Mars worden gestuurd om de best bewoonbare plaats te zoeken nog voor er mensen aankomen. Vervolgens zal met een systeem van robots een schild rond de bewoning worden geïnstalleerd.

3. De gerecycleerde basis

NASA

Alles recycleren, dat zal het belangrijkste gebod op Mars worden. En waarom zouden we dat al niet bij de bouw van een basis kunnen doen? We zouden zelfs onderdelen van ruimtetoestellen kunnen gebruiken om de basis te bouwen. Eens een ‘Entry, Descent & Landing’-systeem de rovers heeft afgeleverd, lost het schild ervan om dienst te doen als dak boven een opblaasbare basis. Lava kan worden gebruikt om stenen te smelten die vervolgens in muren en vloeren worden verwerkt om gangen te bouwen tussen de hoofdruimte en verschillende andere secties in de basis.

4. Laat robots alles doen

NASA

Een vierde ontwerp gaat ervan uit dat we op Mars voor alles een machine zullen hebben en dat robots onze basis kunnen bouwen. Grote robots die de materialen verzamelen, en kleinere robots die alles opbouwen. De koepel die je op de foto ziet is nog maar het topje van de ijsberg, want daaronder zit een ondergrondse kelder waar mensen zullen leven en slapen om de invloed van straling te beperken. En om de ijskoude winters door te brengen.

5. Zoals een schelpdier op aarde

NASA

Mollusca L5 haalt z’n inspiratie bij de vele wezens op aarde die hun kwetsbare delen onder een schelp verbergen en beschermen. Dat moeten mensen in een vijandige atmosfeer als die van Mars ook doen. Opblaasbare woningen om in te leven en om gewassen te verbouwen, worden beschermd door een schelpachtige structuur die bestaat uit glazen panelen opgebouwd uit mineralen van Mars.

Het is niet duidelijk of er overal onder het schild een leefbare atmosfeer aanwezig zal zijn, maar het ziet er toch naar uit dat ze rond de basis ruimte voorzien voor een wandeling of een tuintje.

Verre droom

NASA geeft toe dat een kolonie op Mars nog een verre droom is, en dat deze ontwerpen niet zomaar uitvoerbaar zijn. Maar de filosofie erachter, waarbij we lokale materialen gebruiken en hergebruilken, gaan we nodig hebben om deze droom ooit te realiseren.

(Bron: Gizmodo)
Meer
Lees meer...