“Nu zit ik hier als een bleitmuile”: Schauvliege neemt ontslag, CD&V moet op zoek naar nieuwe Vlaamse minister

“Nu zit ik hier als een bleitmuile”: Schauvliege neemt ontslag, CD&V moet op zoek naar nieuwe Vlaamse minister

Joke Schauvliege (CD&V) stapt op als Vlaams minister. Maar het is “reculer pour mieux sauter”: ze wordt straks, als politiek martelaar, opnieuw lijsttrekker in Oost-Vlaanderen. “Joke kon, door de onophoudelijke stroom sms-berichten, niet langer functioneren”. CD&V moet zo, enkele maanden voor de verkiezingen, nog snel een nieuwe minister naar voor schuiven. 

“Ik had me nochtans voorgenomen om niet te wenen.” De tranen vloeiden plots onophoudelijk bij Joke Schauvliege, die daar zelf meteen ook dan maar commentaar bij gaf: “Nu zit ik hier als een bleitmuile (sic).”

CD&V zet een gewaagd scenario in gang, dik 15 weken van de verkiezingen in mei. Want het vervangt één van haar drie Vlaamse ministers: Schauvliege stapt op. Maar tegelijk blijft ze lijsttrekker voor CD&V.

Het kwam er nu dus op aan haar neer te zetten als een slachtoffer, eerder dan geslachtofferde van de partijtop van CD&V. Dat scenario werd in de persconferentie uitgetekend. “Een minister is ook een mens. Kritiek op beleid moet en mag, en kan stevig zijn. Maar wanneer dat dan uitvergroot, waneer uw gsm-nummer op internet komt te staan en honderden, duizenden sms-berichten het functioneren onmogelijk maken, zodat je tegen je limieten van functioneren opbotst, dan stopt het”. Wouter Beke, de partijvoorzitter van CD&V, duidde het meteen: Schauvliege stapt op, om meteen weer terug te kunnen komen.

Want de minister was verzeild geraakt in erg woelig water, na de ongelukkige uitspraak dat er sprake was van een complot bij het klimaatverzet, en waarbij ze zich zelfs beriep op de Staatsveiligheid. “Voor die ongelukkige uitspraken heeft ze zich verontschuldigd”, zo sprak Beke, waarbij hij in feite onderstreepte dat dat wat hem betreft afgesloten was.

“Reculer pour mieux sauter”, zegt Crevits over haar collega

Maar Schauvliege zelf zag geen uitweg meer, na de crisis, maar vooral na de onophoudelijke stroom kritiek de afgelopen dagen. Die kwam via e-mail, maar vooral via sms. De actievoerders hadden immers haar nummer online gezet, met de oproep kritiek te uiten op de minister. “Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon met mijn gezin niet meer communiceren, niet meer met partijmedewerkers”, zo stelde Schauvliege met tranen in de ogen, die steeds maar toenamen. “En daarop heb ik mij laten meeslepen in uitspraken. Ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen. Het is moeilijk om op die manier te blijven functioneren op die manier.”

Daarop sprak ze een grafrede uit over haar beleid, die haar ministerschap moet duiden: “Ik heb altijd geprobeerd iedereen te verzoenen. Natuur en landbouw. Ik wilde de redelijkheid terugbrengen.”

Opvallend was dat vooral Hilde Crevits, de kopvrouw van CD&V in de Vlaamse regering, Schauvliege bijsprong in de emotionele kant van het verhaal. “Als een stroom van sms’en die haar functioneren volledig onmogelijk maakt, wat doe je dan? Hier zijn grenzen overschreden”, zo stelde Crevits. Zij was het ook die de woorden “reculer pour mieux sauter” letterlijk gebruikte: dit ontslag moet net een comeback mogelijk maken. Het is de kiezer die dan straks Schauvliege kan ‘vergeven’ of ‘witwassen”, nadat ze ongenadig werd aangepakt door een stroom berichten op haar gsm-nummer.

Gesponsorde artikelen