Nucleair: Vivaldi laat alle opties open voor zekerheid omtrent winters van 2025 en 2026, maar er is een voorkeurstraject

Na een bijeenkomst van het kernkabinet heeft de Vivaldi-regering een stap gezet richting de verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Dat moet ons helpen om de winters van 2025 en 2026 door te komen zonder kleerscheuren.

Er lagen twee opties op tafel om 0,9 tot 1,2 gigawatt extra per winter te generen. De oudste reactoren, Doel 1 & 2 en Tihange 1, met enkele jaren verlengen, of de nodige werkzaamheden uitvoeren tijdens de gebruikelijke onderhoudsperiodes van Doel 4 en Tihange 3, zodat de jongste reactoren al in 2025 klaar zouden zijn voor hun 10-jarige verlenging.

Het FANC, Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, gaf vorige week al aan dat optie 2 de beste keuze is “als er gekeken wordt vanuit het oogpunt van nucleaire veiligheid.” Dat is overigens ook de voorkeur van de stroomnetbeheerder Elia.

Vivaldi heeft Engie daarom formeel verzocht een dossier in te dienen en de nodige werkzaamheden op te sommen. Op basis van dat dossier zal het FANC een definitief standpunt innemen over de veiligheid en beveiliging van de betrokken reactoren.

Nog niet uitgespeeld

Zijn daarmee alle problemen van de baan? Niet volgens Georges-Louis Bouchez (MR). Hij meent dat beide opties nog steeds op tafel liggen. Dit wordt ook bevestigd door een regeringsbron in Le Soir. Men moet begrijpen dat de optie Doel 4 en Tihange 3 de voorkeur blijft genieten, maar dat, afhankelijk van de leveringszekerheid, de optie Doel 1 & 2 en Tihange 1 een mogelijkheid blijft, ook al heeft Engie al gezegd daar geen voorstander van te zijn, net als de AFCN, zij het halfslachtig.

In theorie is het dus niet onmogelijk dat de twee opties worden gecombineerd, benadrukt dezelfde bron, die eerder neigt naar de uitbreiding van 5 dan van 2 reactoren.

Maar aan de andere kant van het Vivaldi-spectrum klinkt het heel anders. Zoals steeds sinds het begin van het nucleaire uitbreidingsdossier is er een grote kakofonie.

(ns/nd)

Meer
Lees meer...