Nucleaire controleurs FANC lopen rond met totaal onbeveiligde badges

Nucleaire controleurs FANC lopen rond met totaal onbeveiligde badges

Het is een gevoelig punt voor de veiligheid van België: de kerncentrales. Maar uit een parlementaire vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo) blijkt dat de controleurs van die centrales, die werken voor het FANC, zelf helemaal niet beveiligd zijn. De badges waarmee ze toegang tot de centrales krijgen zijn niet magnetisch, hebben geen chip, maar zijn geplastificeerde foto’s…

Het is een horrorscenario waar niemand zelf nog maar aan wil denken: een aanslag op de kerncentrales in een dichtbevolkt land als België. In het verleden waren er al wat incidenten met de veiligheid rond die sites, onder meer met drones boven de kerncentrale van Doel.

Maar nu blijkt dat het ook rammelt met de beveiliging van het controlerend personeel. Want de inspecteurs van het FANC, dat is het agentschap dat de centrales controleert, lopen rond met totaal onveilig badges. Dat bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Jean-Marc Nollet, en dat schrijft La Capital. “Het gaat in feite om niets meer dan een simpele gefotokopieerde kaart, die geplastificeerd is. Ze zit geen magnetische strip op”, zo zegt Nollet.

Geen chip, geen hologram, geen relief

De veiligheidskaarten worden door iemand intern gemaakt bij het FANC. “Het informaticasysteem dat de badges maakt werkt in een ‘stand alone modus’. Het is dus op geen enkele manier verbonden aan andere veiligheidssystemen. De badges worden geprint op een specifieke systeem dat buiten het netwerk zit. En ze zijn zo complex mogelijk gemaakt”, zo zei Jambon in het parlement. “Maar de huidige badges beschikken niet over een elektronische chip, geen hologram en ook geen specifiek relief.” En nog meer: de kaarten kunnen niet enkel bij het FANC gemaakt worden, één extern bedrijf maakte ze ook al aan.

De badges zijn op die manier wel bijzonder kwetsbaar voor namaak. “We zijn bezig met een denkoefening op de veiligheidsbadges beter de beveiligen en ze aan te passen aan actuele technologie.”

“Helemaal te gek natuurlijk, dit soort badges, als je weet dat die inspecteurs van het FANC de hoogste vorm van toegang hebben, en overal op de kerncentrale binnen kunnen”, zegt Nollet.

Gesponsorde artikelen