Nucleaire ramp in België? Sorry hoor, maar geen schuilkelder voor Juncker en de Europese Commissie

Beetje pijnlijk, zeker met de Belgische nucleaire centrales die niet van de veiligste zijn en die bovendien al op de lijst van terroristen stonden als mogelijke doelwitten. Want uit een vraag aan de Europese Commissie blijkt dat België geen plekje heeft in de nucleaire schuilkelders voor Jean-Claude Juncker en co, moest het mis gaan. “Er zijn jodiumtabletten …”

In de nasleep van de aanslagen in Brussel op 22 maart werd er heel wat gezegd over België als ‘failed state’. Eén van de zaken die terugkwam: de veiligheid van het nucleaire park. Want zijn de kerncentrales wel voldoende beschermd? Een Deens parlementslid van de Volkspartij, Jorg Dorhmann, die bij de N-VA in de Europese fractie zit, wilde weten hoe het dan zit met de veiligheid. Want hij had gemerkt dat de Belgische regering onlangs begonnen is met jodiumtabletten uit te delen. Zulke tabletten zijn bij een nucleaire ramp erg nuttig: ze verzadigen het jodium in je lijf, zodat er geen radioactief jodium bijkomt.

“Er zijn dus wel meer dan één aanwijzing op een verhoogd risico in België. Ik ga ervan uit dat er een plan is om iedereen van de EU-autoriteiten en instituties te evacueren in het geval van een serieuze terroristische aanval op een kerncentrale. Maar zijn er atoomschuilkelders beschikbaar voor de Europese Commissie, hun personeel, of eventueel bezoekende personen? En waar zijn die atoomschuilkelders dan precies? Heeft de Commissie zich hier op voorbereid”, wilde Dorhmann weten in een schriftelijk vraag, zo signaleerde Politico.

epa

Jodium-tabletje voor iedereen

Het antwoord van de Commissie is een beetje pijnlijk. Neen, België heeft zo geen schuilkelders klaar voor de Europese Commissie. Gaat de boel in Doel of Tihange de lucht in, dan zal Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker net als de grote meerderheid van de Belgen het met een jodium-tabletje moeten doen.

“Er zijn geen atoomschuilkelders specifiek voor de Commissie en haar personeel. Maar we willen eraan herinneren dat er op dat moment een nationaal plan van kracht zal gaan, dat we dan moeten volgen; Met alle maatregelen en aanbevelingen van dien.” Dat is dus wel heel ambtelijke taal om te zeggen dat de deuren van de schuilkelders gesloten blijven.

Meer
Lees meer...