Nummer 1 van de wereld Ash Barty (25) kondigt tennispensioen aan

Grote verrassing afgelopen nacht in de tenniswereld, want de amper 25-jarige Ashleigh Barty heeft haar tennispensioen aangekondigd. De Australische nummer 1 van de wereld kan het naar eigen zeggen fysiek en mentaal niet meer opbrengen om alles te geven voor haar sport.

Ashleigh – of kortweg Ash – Barty stond van bij de jeugd bekend als een enorm groot tennistalent. Zo won ze in 2011 op haar vijftiende de junioreneditie van Wimbledon. Een jaar later maakte ze haar debuut op een grandslamtoernooi in de Australian Open.

Haar doorbraak volgde in 2013 toen ze samen met haar goede vriendin en landgenote Casey Dellacqua zowel op de Australian Open, op Wimbledon als op de US Open de finale van het dubbelspel haalde. Het Australische duo verloor wel telkens die finale. Tussen september 2014 en februari 2016 nam Barty voor het eerst tijdelijk afscheid van het proftennis. In die tijd bleef ze wel dagelijks trainen en speelde ze zelfs even semiprofessioneel cricket.

Nummer 1 en winst op grandslamtoernooien

Bij haar terugkeer op het circuit kende ze meteen een stijle opmars in de WTA-ranking. Ze won haar eerste WTA-toernooi in 2017 en dook al snel de top 20 in. In 2018 won ze haar eerste en enige grandslamtitel in het dubbelspel. Aan de zijde van CoCo Vandeweghe won ze toen de US Open. Een jaar later zou ze daar opnieuw de finale spelen, aan de zijde van Victoria Azarenka, maar verloor ze van onze landgenote Elise Mertens, samen met Aryna Sabalenka.

2019 betekende haar grote doorbraak in het enkelspel met de zege op Roland Garros en de WTA Finals. Ze veroverde toen ook voor het eerst de eerste plaats op de WTA-ranking. Die positie zou ze, op vier weken na, vasthouden tot nu. Nochtans bleef ze tijdens de coronacrisis extra lang afwezig van het circuit uit bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s. Na die periode won ze nog twee grandslamtoernooien: Wimbledon in 2021 en recent nog de Australian Open van 2022.

“Heb alles gegeven”

Dinsdagavond verraste Ash Barty dan door op haar sociale media haar afscheid van het proftennis aan te kondigen. Dat deed ze in een interview met haar voormalige dubbelpartner en goede vriendin Casey Dellacqua. “Ik ben zo dankbaar voor alles wat deze sport me heeft gegeven en ga met een trots en voldaan gevoel weg. Bedankt aan iedereen die me onderweg heeft gesteund, ik zal altijd dankbaar zijn voor de levenslange herinneringen die we samen hebben gecreëerd”, zegt ze daarin.

“Ik weet hoeveel werk het kost om het beste uit jezelf te halen en ik heb het al meerdere keren tegen mijn team gezegd, alleen heb ik dat niet meer in me”, verklaart ze haar beslissing. “Ik heb niet meer de fysieke drive, de emotionele behoefte en alles wat nodig is om jezelf op het topniveau uit te dagen. Ik weet gewoon dat ik fysiek niets meer te geven heb. En dat is voor mij succes. Ik heb absoluut alles gegeven wat ik kan aan deze prachtige tennissport.”

Meer
Lees meer...