Obama beschuldigt Trump van paniekzaaierij omdat die soldaten inzet aan Mexicaanse grens: “Politieke stunt”

Obama beschuldigt Trump van paniekzaaierij omdat die soldaten inzet aan Mexicaanse grens: “Politieke stunt”

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft gezegd dat de beslissing van Donald Trump om militairen naar de grens met Mexico te sturen tegen de migrantenkaravaan “één grote politieke stunt” is. Trump had gezegd dat de soldaten op de migranten mogen schieten als ze met stenen gooien, maar die woorden neemt hij nu terug.

“Ze zullen niet moeten schieten”, zegt de Amerikaanse president Donald Trump nu. “Wat ik niet wil, is dat die mensen met stenen gooien.” Dat meldt CNN.

Deze felle houdingen hebben vooral te maken met verkiezingskoorts. Zo gaan de midterm-verkiezingen dinsdag door. Zowel de Republikeinen als de Democraten zetten nu hun beste beentje voor. Trump zet vooral in op het pijnpunt migratie. Hij spreekt van “een invasie” en een gevaar voor de nationale veiligheid.

“Politieke stunt”

Ex-president Barack Obama is nu volop campagne aan het voeren voor de Democraten en hij heeft opnieuw niets dan harde woorden voor Trump. Zo beschuldigt hij zijn opvolger ervan bewust angst te zaaien over migranten: “Ze vertellen dat een hoop arme vluchtelingen, duizenden kilometers ver, een existentiële bedreiging voor Amerika zijn. De grootste bedreiging voor Amerika zijn wat arme vluchtelingen zo’n duizend kilometer ver weg. Het leger inzetten tegen een groep arme migranten is één grote politieke stunt.”

Volgens Obama proberen de Republikeinen met hun paniekzaaierij de aandacht af te leiden van hun eigen resultaten na twee jaar aan da macht te zijn.

Vandaag zijn ongeveer 1.500 Salvadoranen de grens van Guatemala naar Mexico overgestoken. Ze zijn de derde migrantenkaravaan die naar de Verenigde Staten trekt.

Wat is er precies aan de hand?

Duizenden mensen uit Midden-Amerika zijn op weg naar de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ze zitten nog op een afstand van ongeveer 1.300 kilometer.

Trump gaf het Pentagon al de opdracht om 5.200 soldaten naar de grens te sturen. Het is de bedoeling dat ze de grensbewakers bijstaan. Ze hebben niet de bevoegdheid om burgers op te pakken. Trump komt nu ook terug op z’n aanvankelijke uitspraak: “Schieten zullen ze niet moeten doen. Wat ik niet wil, is dat die mensen met stenen gooien. Ze zullen voor lange tijd worden opgepakt.”

“Ik heb hen (de militairen, red.) gezegd om dat (een steen, red.) als een geweer te beschouwen”, zei Trump eerder. “Als zij met stenen gooien, zoals ze dat deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen.”

“Belofte na belofte gebroken”

Trump heeft tijdens een verkiezingsbijeenkomst in West Virginia gereageerd op de kritiek van Obama. “Hij heeft belofte na belofte gebroken”, zegt Trump. “Wij leven volgens een ander model: wij houden ons aan onze beloftes.”

Trump vindt het niet kunnen dat de Democraten niet willen dat het leger naar de Mexicaanse grens gestuurd wordt: “De Democraten willen de grenzen volledig open zetten. Zij willen de karavaan binnenlaten. Dit zou illegalen aanmoedigen om naar ons land te komen, op onze kosten, terwijl ze onze scholen innemen en onze gemeenschap in gevaar brengen.”

Trump gaf ook toe dat de Republikeinen na de verkiezingen de meerderheid kunnen verliezen in het Huis van Afgevaardigden: “Het kan gebeuren, maar we doen het heel goed in de Senaat. Maar wat doe je dan? Zoals ik al m’n hele leven doe: je geen zorgen maken en zeggen dat je er wel uit zal komen.”

Gesponsorde artikelen