Obama kondigt vergeldingen aan tegen Rusland vanwege verkiezingshacks

Obama kondigt vergeldingen aan tegen Rusland vanwege verkiezingshacks

President Obama heeft vergeldingsmaatregelen aangekondigd tegen Rusland vanwege de poging van dat land om via hacks en cyber warfare  de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. 

Obama zei niet welke maatregelen de VS zal nemen of wanneer. “We doen dat op een zelfgekozen moment. Sommige dingen zullen we aankondigen, andere niet.”

Obama zei dat hij zijn bezorgdheid over de Russische inmenging heeft gedeeld met president Putin: “Putin weet hoe ik hierover denk, want ik heb hem hierover gesproken.”

“Er kan geen twijfel over bestaan dat wij moeten optreden als een buitenlandse overheid onze verkiezingen probeert te beïnvloeden”, zei Obama in een interview met NPR.

Volgens het Witte Huis en de CIA hebben Russische hackers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ingebroken bij belangrijke instanties van de Democraten, waaronder het partijbureau.

Ook werd de e-mail van de campagnechef van presidentskandidaat Hillary Clinton, John Podesta, gehackt. Duizenden documenten kwamen via WikiLeaks naar buiten, waardoor de Democraten in ernstige verlegenheid werden gebracht.

Obama’s perschef Josh Earnest had gisteren al met de beschuldigende vinger naar Putin gewezen. Volgens hem konden de Russische hackers alleen hun gang gaan omdat ze toestemming hadden van de allerhoogste functionarissen.

Niet alleen

De woordvoerder van Putin heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijke onzin, net als Donald Trump.

De veronderstelling dat Rusland zich heeft bemoeid met het democratische proces in de Verenigde Staten staat echter niet op zichzelf. Zowel de Britse als de Duitse inlichtingendienst zeggen ondertussen bewijzen te hebben over Russische aanvallen op democratische instituten in die landen. Zo zouden de Russen ook geprobeerd hebben de uitslag van het referendum over de Brexit en de komende Duitse stembusslag te beïnvloeden.

Putin himself

Obama gaf de Amerikaanse inlichtingendiensten op 9 december opdracht om onderzoek te doen naar de cyberaanvallen. Hij wil de resultaten daarvan voor 20 januari zien, de dag van zijn vertrek uit het Witte Huis.

Televisiezender NBC meldde gisteren op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het Russische hacken begon als een persoonlijke afrekening met Hillary Clinton. Zij zou zich de woede van president Putin op de hals hebben gehaald toen zij zich in 2011 openlijk afvroeg of de verkiezingen in Rusland wel eerlijk waren verlopen. Volgens de bronnen was Putin rechtstreeks betrokken bij de hacks.

Gesponsorde artikelen