Obama stelt diplomatieke oplossing voor aan Putin

Obama stelt diplomatieke oplossing voor aan Putin

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Vladimir Putin opnieuw aan de lijn gehad. In het telefoongesprek, dat een uur duurde, heeft hij zijn Russische ambtsgenoot een diplomatieke oplossing voor het conflict met Oekraïne voorgelegd.

Volgens het Witte Huis heeft Obama in het telefoongesprek benadrukt dat een diplomatieke oplossing voor de crisis nog steeds mogelijk is. De Amerikaanse president stelt om te beginnen de terugkeer van de Russische troepen naar hun basissen en internationale waarnemers voor. Het Kremlin zou benadrukt hebben dat de Amerikaans-Russische relaties niet mogen lijden onder de crisis. “Deze relaties zouden niet opgeofferd mogen worden door onenigheid over individuele, ofschoon extreem belangrijke, internationale problemen.”

Nieuwe sancties

Het telefoontje – het eerste officiële sinds zaterdag – kwam enkele uren nadat de Amerikaanse president nieuwe sancties opgelegd had aan Rusland. Zo zorgde hij voor visumrestricties en economische sancties voor Russen van wie het zeker is dat ze betrokken waren bij militaire acties in Oekraïne. In theorie hoort Putin daar ook bij, maar het Witte Huis bevestigt noch ontkent dat de president gestraft wordt.

Obama liet eerder al weten dat hij, net zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, tegen een referendum is dat ervoor kan zorgen dat bepaalde delen van de Krim bij Rusland zouden gaan horen. Volgens hem is dat in strijd met de Oekraïense grondwet en tegen de internationale wetgeving. “In 2014 kan je bij het tekenen van nieuwe grenzen democratisch gekozen leiders niet passeren.” Obama lijkt dus sowieso te willen wachten tot de vervroegde verkiezingen van 25 mei.

EU-akkoord

Gisteren bereikten de EU-leiders in Brussel een akkoord over sancties tegen Rusland. Zo worden de onderhandelingen met Rusland over de versoepeling van het visumregime en de voorbereidingen van de G8-top in Sochi opgeschort. Als het conflict escaleert, is de EU vastbesloten om economische sancties en reisverboden op te leggen.

Justitie in Nederland heeft alvast beslag gelegd op meerdere honderden miljoenen verdacht Oekraïens geld. Het gaat om geld dat gelinkt kan worden aan mensen die op de EU-lijst staan van mensen die miljarden uit de Oekraïense staatskas gestolen zouden hebben. Het is onduidelijk of er geld van de verdreven Oekraïense president Viktor Yanukovych bij is.

Hartaanval

Volgens een Russische krant zou Yanukovych trouwens in het ziekenhuis opgenomen zijn na een hartaanval. Eerder deze week werd nog gezegd dat hij dood zou zijn, iets wat Putin ontkende. Oekraïne heeft alleszins bij Interpol een verzoek ingediend om een wereldwijde actie te starten om Yanukovych te arresteren.

Gesponsorde artikelen