Obama steunt FBI in privacy-oorlog met Apple en Tim Cook

Obama steunt FBI in privacy-oorlog met Apple en Tim Cook

Krijgt de FBI toegang tot de versleuteling van de iPhones? Al weken vecht Apple-CEO Tim Cook een robbertje uit met de Amerikaanse overheid, hij weigert toe te geven, want “zo bezorg je de overheid een loper om alles te lezen”. Maar nu springt president Barack Obama in de discussie en hij kiest partij voor de FBI.

Zowel Barack als Michelle Obama hielden dit weekend een opvallende speech op het techfestival SXSW in Austin, Texas. Heel Silicon Valley zat op het puntje van z’n stoel, want de Amerikaanse overheid zit op ramkoers met een van de grote spelers van de techindustrie. Apple weigert immers te plooien voor de FBI, en die confrontatie gaat nu naar een hoogtepunt.

Inzet is de versleuteling van smartphones. De FBI wil dat Apple hen een soort digitale ‘loper’ geeft, een stukje software om de versleuteling op de telefoons te kunnen kraken. Concrete aanleiding is de telefoon van Syed Farook, de IS-terrorist die 14 mensen vermoordde in San Bernardino. De FBI wil die iPhone kraken, maar Apple weigert te helpen, “want dit gaat niet enkel over Farook, neen, de privacy en veiligheid van alle gebruikers zou in gevaar kunnen komen”. Het inbouwen van een achterdeurtje in de software van iOS is voor hen een no-go. “Alsof je een loper geeft voor alle huizen in Amerika”, zo zei Tim Cook daarover.

“Veiligheid en privacy moeten in balans gehouden worden”

Cook gaf al een paar opvallende interviews over de zaak. En z’n advocaten voeren een keiharde strijd. Want de openbare aanklagers beschuldigen Apple ervan zich te gedragen als een overheid, en zich macht toe te eigenen die het niet heeft. “Laster”, antwoordden de advocaten van Apple.

Obama deed wat iedereen eigenlijk wel verwachtte: hij schaart zich achter de FBI. Hij houdt wel een slag onder de arm en wil “geen definitief standpunt innemen”. Maar heel de speech ging toch over “concessies die Amerikaanse burgers moeten maken om veiligheid en privacy in balans te houden”. “Hoe goed is het om een apparaat helemaal ondoordringbaar te maken, terwijl er bijvoorbeeld een aanslag gepland kan worden of kinderporno gedeeld wordt?”, vroeg Obama een beetje retorisch.

En er was ook een onverholen dreigement aan Silicon Valley. Want hij had het erover dat de smartphone een soort “fetisj gaat worden die elke andere waarde overschaduwt”. “Als de tech-community zich zo blijft verzetten en er gebeurt echt iets ergs, dan zal de politiek terugslaan en slordig en gehaast worden.” Obama wil geen toegang tot alle telefoons, maar eist wel dat de data van één specifieke gebruiker toegankelijk wordt. En dat betekent dat Apple heel z’n systeem zou moeten omgooien, wat voor hen uitgesloten is.

De sfeer is niet echt buddy-buddy meer tussen het Witte Huis en Silicon Valley. Dat moet aankomen voor de techboys aan de westkust. Die waren de afgelopen jaren allemaal fan van Obama, en financierden ook mee z’n campagne. Maar op het einde van de rit kiest Obama dus voor veiligheid boven privacy.

Gesponsorde artikelen