Obama wil spionage op niet-Amerikanen illegaal maken

Obama wil spionage op niet-Amerikanen illegaal maken

De Amerikaanse president Barack Obama lijkt toe te geven aan de buitenlandse druk om zijn spionagediensten te hervormen. Zo zou hij ook ongerichte spionage op niet-Amerikanen illegaal willen maken.

Sinds klokkenluider Edward Snowden geheime rapporten over de NSA begon te lekken, weten we hoe ver de Amerikaanse spionage wel gaat. Gedaan met denken dat enkel terroristen en zij met slechte bedoelingen geviseerd worden, zelfs de smartphone van de Duitse bondskanselier Angela Merkel bleek niet veilig. Sindsdien oefenen Europese leiders, maar ook Amerikaanse technologiebedrijven, felle druk uit op de Amerikaanse president om de inlichtingendiensten te hervormen. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zou die zijn hervormingsplannen volgende week op tafel willen gooien.

Volgens de krant zou Obama de buitenlandse leiders volgen in hun vraag om de spionage op niet-Amerikanen illegaal te maken. Dat moet gebeuren door een uitbreiding op hun wet op de privacy uit 1974. Daardoor zou inlichtingendienst NSA via de rechtbank moeten gaan om op basis van de FISA-wet buitenlanders zonder concrete verdenking te bespioneren. Dat wil niet zeggen dat we vanaf nu veilig zijn voor Amerikaanse spionage, want FISA geeft erg vaak toestemming. De aanvraag kost echter steeds tijd en geld, en er moet toch ook wel in min of meerdere mate een bron voor de verdenking zijn.

Publiek ambt

John C Inglis, de uitgaand nummer 2 van de NSA, liet vandaag weten wel iets te zien in een publiek ambt bij de FISA-rechtbank, die kan optreden als de privacy van een individu onterecht geschonden zou worden. “Maar het mag wel niet te erg worden. Het zou niet echt efficiënt zijn als we telkens langs de rechtbank moeten als een verdachte van e-mailadres verandert. Maar als er iemand komt die de NSA nu en dan eens aan de tand voert om meer uitleg te geven over een aanvraag, dan zouden we dat verwelkomen.”

Een derde aanpassingen zou het verzamelen van telefoongegevens aan banden leggen. Momenteel worden die allemaal in datacenters van de NSA zelf opgeslagen, maar Obama wil dat nu door de telefoonmaatschappijen zelf laten doen. De idee erachter is dat het opvragen van die data dan weer moeilijker wordt en meer tijd kost, en de NSA het dan minder zal doen.

Critici

Het blijft echter afwachten of Obama de veranderingen effectief zal doorvoeren. Hij heeft door het hele NSA-verhaal heel wat credibiliteit verloren in binnen- en buitenland, waardoor zijn verkiezingsbeloftes opnieuw worden opgerakeld. Natuurlijk schiet de Amerikaanse basis op Cuba, Guantanamo Bay, er bovenuit. Hij had beloofd die na zijn eerste verkiezing zo snel mogelijk te sluiten, maar vijf jaar later is er zelfs geen sprake meer van. 

Gesponsorde artikelen