Occupy Wetstreet: huidige zetelverdeling is democratisch onaanvaardbaar

Occupy Wetstreet: huidige zetelverdeling is democratisch onaanvaardbaar

PS, MR en cdH samen behaalden 1.773.000 stemmen, daarvoor krijgen ze 52 zetels. N-VA en Groen haalden samen 1.725.000 stemmen, en krijgen daarvoor 39 zetels. De Franstalige coalitie heeft dus nog maar 23 zetels nodig in Vlaanderen om een meerderheid te behalen in het Federaal Parlement. Dat is geen democratie. Waarom?

Dat de winnaar soms door de verliezers aan de kant wordt geschoven bij coalitievorming is niet zo ongebruikelijk. Een meerderheid is een meerderheid, of ze nu uit verliezers bestaat of niet. De vlamingen die voor andere partijen stemden dan de winnaar tellen ook. Wat niet kan is dat een burger, aan welke kant van de taalgrens ook, een regering in zijn maag gesplitst krijgt zonder hier electoraal enige vat op te hebben. 

No taxation without representation

De basis van een democratie is “No taxation without representation”. Het beleid kan niet worden bepaald  door een partij die niet kan worden afgestraft. Dat is net wat in het Belgisch systeem zit ingebakken. De Franstalige coalitie consolideert haar machtsbasis in het Zuiden. Ze kan met de 1,7 miljoen kiezers die haar 52 zetels opleveren, gemakkelijk de 1,7 miljoen Vlaamse kiezers die N-VA en Groen 39 zetels opleverden aan de kant schuiven.

De spa in Vlaanderen heeft maar één optie, dat is een regering zonder N-VA, anders is ze er nièt bij. De franstaligen + sp.a hebben dan al 65 zetels aan hun kant. Ze hebben dus Vlaams enkel nog CD&V of VLD nodig. Een van beiden volstaat.

LOS VAN JE EIGEN POLITIEKE OVERTUIGING is dit democratisch onaanvaardbaar. De Vlaamse kiezer kan de PS nooit wegstemmen, en de PS heeft steeds opnieuw de koevoet in handen om de Vlaamse verkiezingsuitslag uit zijn hengsels te lichten. Als de democratie zo flagrant TECHNISCH buiten werking  wordt gesteld, moeten de politici het gezond verstand opbrengen om dit in hun coalitievorming te corrigeren. 

Doen ze dat niet, dan kunnen ze zich aan een brede golf van verontwaardiging verwachten. Terecht. Er zijn weinig dingen waarvoor je moet vechten, maar de werking van de democratie is er één van.

Gesponsorde artikelen