OCMW Gent zet foto Theo Francken (N-VA) in schietkraam, omdat hij “het beeld is van migrantenarmoede”

OCMW Gent zet foto Theo Francken (N-VA) in schietkraam, omdat hij “het beeld is van migrantenarmoede”

’t Is eens iets anders: foto’s in plaats van metalen plaatjes in een schietkraam. Op de Dag van de Armoede kon je zaterdag in Gent op een zelfgemaakt schietkraam ook op het hoofd – een foto ervan – van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schieten. De N-VA’er, die bovendien niet eens bevoegd is voor Armoedebestrijding, is furieus over het incident. Het is zijn partijgenote Liesbeth Homans die bevoegd is voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

The war against poverty: laat de scherpschutter in u los in dit superdeluxe schietkraam waar we de oorlog verklaren aan armoede.” Dat was de opzet van het schietkraam dat je op zaterdag onder de Gentse Stadshal kon vinden. Het schietkraam was slechts een van de vele activiteiten van de Dag van de Armoede, georganiseerd door het Gentse OCMW en het stadsbestuur.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is absoluut niet te spreken over de foto die gebruikt werd in het schietkraam. “Volgens de organisatie sta ik ertussen omdat ik ‘het beeld ben van migrantenarmoede'”, reageert hij via Facebook. “Ik vind het beneden alle peil”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

“Ik keur dit ten stelligste af”

Zijn partijgenoot, Kamerlid Peter Dedecker, gaat zelfs nog een stap verder. “Een menselijk en democratisch dieptepunt”, noemt hij het op Facebook. “Het is te gortig voor woorden, een grens die overschreden is”, zegt de Gentenaar.

Ook Gentse burgemeester DaniĆ«l Termont (sp.a) schaart zich niet achter de actie van het OCMW. “Ik keur dit soort praktijken ten stelligste af”, reageert op Twitter.

Ballenwerpen op Di Rupo

Vier jaar geleden lokte N-VA zelf nog een relletje uit toen je op de jaarmarkt van Beersel met ballen kon gooien naar een foto van Elio Di Rupo (PS). “Het land stond in rep en roer, maar dit moet dan wel kunnen?”, reageert Francken.

Gesponsorde artikelen