Oekraïens staatsbedrijf zou onderdelen voor laatste rakettesten geleverd hebben aan Noord-Korea

Oekraïens staatsbedrijf zou onderdelen voor laatste rakettesten geleverd hebben aan Noord-Korea

De razendsnelle uitbouw van het Noord-Koreaanse raketprogramma was vermoedelijk deels mogelijk door onderhandse leveringen van een Oekraïense wapenfabriek. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times. Oekraïne is een bondgenoot van de VS en ontkent het bericht. De Oekraïense regering zegt dat het nooit raketonderdelen verkocht heeft aan Pyongyang.

Volgens Oekraïne is het hele verhaal over wapenleveringen aan Noord-Korea gefabriceerd “door de Russische geheime diensten opgezette anti-Oekraïense campagne”. Secretaris Oleksandr Toerchinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad beweert zelfs dat Rusland de wapens en technologie aan Noord-Korea geleverd heeft. Zo zouden de motoren volgens Oekraïne afkomstig zijn uit een oude rakettenfabriek van de USSR in de Oekraïense stad Dnipro, het vroegere Dnjepropetrovsk.

Wapenfabriek ontkent

Maar het Oekraïens staatsbedrijf Joezjmasj zat door het Maidan-protest van drie jaar geleden zwaar in de problemen omdat de bestellingen voor de Russische nucleaire vloot weggevallen waren. Experts denken dat de motoren voor het aandrijven van de twee intercontinentale ballistische raketten, die in juli werden afgeschoten door Noord-Korea, afkomstig waren van Joezjmasj. Die tests maakten voor het eerst duidelijk dat Noord-Korea in theorie Amerikaanse steden zou kunnen bombarderen.

Ook Joezjmasj zelf ontkent het bericht. Het staatsbedrijf stelt dat het “nooit een link had met Noord-Koreaanse raketprogramma’s”.

Gesponsorde artikelen