Sovjet-geheimen over Tsjernobyl vrijgegeven: ernstige problemen al 15 jaar voor kernramp

Oekraïne Tsjernobyl Chernobyl Sovjet-Unie kernramp
HBO

Oekraïne heeft pas geheime Sovjetdocumenten openbaar gemaakt over de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl. De documenten geven een inkijk in verschillende constructiefouten, ongevallen en noodonderbrekingen vanaf 1971. Op 26 april 1986 vond in Tsjernobyl de ergste kernramp in de geschiedenis plaats. Na de explosie was een groot gebied rondom de kerncentrale erg gevaarlijk wegens radioactieve stralingen.

HBO

Al lang voor de beruchte ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 zouden er kleinere ongelukken hebben plaatsgevonden. Dat blijkt uit geheime Sovjetdocumenten die vrijgegeven werden vrijgegeven door de Oekraïense geheime dienst SBU. Wat al langer geweten is, is dat er destijds weinig aan gedaan werd om de kerncentrale te onderhouden. Dat bleek vorig jaar ook uit de immens populaire serie Chernobyl.

Grootste kernramp ooit

Na de explosie van reactor 4 in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 werden de gebieden rondom de centrale hermetisch afgesloten. Wie zich in de regio bevond, werd blootgesteld aan een grote hoeveelheid radioactieve straling. De grootste kernramp in de geschiedenis kostte het leven aan duizenden mensen. Tienduizenden mensen werden gedwongen te verhuizen. Uit een rapport van de WHO uit 2006 blijkt dat zo’n 4.000 doden gevallen zijn door de ontploffing.

Na de ramp werd een betonnen constructie geplaatst rondom de radioactieve overblijfselen van reactor 4, omdat de straling direct gestopt moest worden. Op lange termijn bleek echter geen enkele constructie sterk genoeg te zijn. Pas in 2016 was een groter, meer definitief omhulsel klaar.

In april 2006 bracht Greenpeace een eigen rapport uit over de kernramp. Daarin stelde de milieuorganisatie dat zo’n 93.000 mensen gestorven zijn aan kanker, als gevolg van de kernramp. Greenpeace schat de totale dodentol (direct en indirect) rond de 200.000.

Brand

Afgelopen weekend woedde er rondom de kerncentrale, over een oppervlakte van 3 hectare, nog een brand. De Oekraïense overheid laat nu weten dat die brand grotendeels geblust is. Dat meldt onder meer de krant The Times Hub.

Eerder dit jaar brandde in het risicogebied na een bijzonder droge winter een gebied van 11.500 hectare af. Het heeft tot half mei geduurd eer het vuur geblust was.

Gesponsorde artikelen