Left Right
scrollTop top

Oekraïne, Venezuela en Thailand: inwisselbare protesten?


Oekraïne, Venezuela en Thailand: inwisselbare protesten?

De wereld focust de laatste dagen opnieuw volledig op de protesten in Oekraïne, maar ook in Thailand en recenter in Venezuela laait het straatprotest hoog op. De foto’s van de drie landen zijn bijna inwisselbaar, en ook de basis voor de protesten ligt in dezelfde lijn.

Venezuela

Nu de rellen in Oekraïne volledig ontsporen, is er nog nauwelijks aandacht voor de onlusten in andere landen. Nochtans zijn die er ook, en de oorzaak kan in dezelfde richting als in Oekraïne gezocht worden.

Ook in het Zuid-Amerikaanse Venezuela bereikten de onlusten deze week een hoogtepunt. Ten minste vijf mensen lieten er het leven sinds de demonstranten de straten op trokken om het aftreden van president Maduro te eisen. Die kwam aan het hoofd van het land nadat de populistische president Chavez overleed aan de gevolgen van kanker.

Tekort aan basisgoederen

Sindsdien gaat het echter van kwaad naar erger in het Zuid-Amerikaanse land. Criminaliteit viert er hoogtij, en de aversie ten opzichte van de Verenigde Staten begint zijn tol te eisen. Er is een tekort aan basisgoederen, en de economie wordt gewurgd door een inflatie van alweer 56 procent, aangedreven door een hoge buitenlandse schuld.

Vooral de universiteitsstudenten pikken dat niet meer, en komen op straat. Zij worden steeds meer met harde hand teruggedrongen door de ordetroepen, maar net zoals in Oekraïne leidt dat enkel tot meer demonstranten. De sfeer wordt er grimmiger met de dag, met tientallen gewonden en inmiddels vijf doden tot gevolg. Nicolás Maduro noemt het een poging tot coup van de oppositieleider, en stuurt het leger de straat op om de steden opnieuw in te nemen. Dan gaan ze zich wel voorbij een menigte van inmiddels duizenden demonstranten moeten vechten, die barricades hebben opgericht en een rookgordijn met brandende banden hebben opgeworpen. 

epa

Oekraïne

Ten tweede hebben we uiteraard Oekraïne, waar de onlusten in november uitbraken toen president Yanukovych weigerde een handelsverdrag met de Europese Unie te tekenen. Het akkoord was al jaren in de maak. Hij krabbelde terug onder druk van de oostelijke buur Rusland, wat bij monde van president Putin uiteraard ontkend wordt. Een paar weken later kocht Rusland echter voor 15 miljard Oekraïens staatspapier, verlaagde het de gasprijs en liet het enkele politieke gevangenen vrij. 

De onvrede in het land ligt dieper dan het afgesprongen handelsverdrag: het is deels een strijd tussen twee bevolkingsgroepen, maar heeft ook een economische basis. Het rijkere Russische gedeelte van Oekraïne staat nog grotendeels achter de president, maar het westelijke gedeelte waar vooral Oekraïens gesproken wordt, aanvaardt dat niet langer. Het protest flakkerde eind vorig jaar al een keertje op, maar wat we de laatste dagen moeten aanschouwen, is ongezien. Bekijk deze reeks van collega Annelies maar om een beeld te krijgen van de gruwel, of dit samenvattend artikel van Steven. 

EPA

Thailand

Ook in Thailand woeden intussen al enkele maanden felle protesten tegen de overheid. Net zoals in Oekraïne, staan twee bevolkingsgroepen er loodrecht op elkaar. Enerzijds heb je de rijstboeren uit het noorden, die de huidige premier Yingluck Shinawatra steunen. Anderzijds is er hoofdstad Bangkok en omgeving, waar de demonstranten erg sterk staan.

Alles begon er met ene Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier Yingluck. Die laatste probeerde via een amnestiewet haar broer terug het land binnen te krijgen – hij werd in 2006 verbannen -, en ze wordt ervan beschuldigd de wil van haar broer in daden om te zetten.

Subsidies

Hoewel Bangkok haar dus weg wil, is dat niet zo in bij het noordelijke Isaan-volk, dat eigenlijk meer gemeen heeft met de inwoners van buurland Laos. Toch verkregen ze in Thailand heel wat macht, doordat Thaksin de rijstboeren fel subsidieerde, en de economie in de regio zo deed boomen. Dat terwijl de inwoners van Bangkok en omgeving moesten toekijken hoe de macht stilletjes van hen werd afgenomen.

De vonk van de huidige onlusten was dus de gefaalde amnestiewet voor Thaksin Shinawatra, maar ook hier is de basis van het conflict van zowel economische als culturele en etnische aard. Noord tegen zuid, het Isaan-volk tegen ‘echte’ Thaise inwoners, gesubsidieerde boeren tegen een wankele elite.

epa

Conclusie

In de drie landen wordt fel geprotesteerd tegen de huidige leider van het land. In Oekraïne gaat het om president Yanukovych, die de Russische bevolkingsgroep achter zich heeft. In Thailand heeft Yingluck Shinawatra de touwtjes in handen, maar in de hoofdstad Bangkok heeft ze nog amper steun. Enkel de landelijke bevolking, die in het noorden meer affiniteit met Laos heeft, steunt haar nog. Ook de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft het moeilijk, nadat het protest werd aangewakkerd door universiteitsstudenten.

In de drie landen – in iets mindere mate in Thailand – spelen de moeilijke economische omstandigheden de rol van katalysator. In Oekraïne en Thailand komt daar ook nog eens de clash tussen twee bevolkingsgroepen bij, die zowel qua taal als cultuur niet veel met elkaar te maken hebben.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810