Oeps! CD&V-mandataris uit Brakel duikt op in Panama Papers met offshore fiscale constructie

Oeps! CD&V-mandataris uit Brakel duikt op in Panama Papers met offshore fiscale constructie

Politici die opduiken op de gelekte lijst van de Panama Papers, het was een beetje wachten tot het zou gebeuren. En de prijs gaat naar een lokaal CD&V-gemeenteraadslid uit Brakel. Stephan Van den Berghe, lokale ondervoorzitter komt voor in de gelekte lijst van het belastingparadijs. Bijzonder gênant voor de partij die steeds pleit voor ‘fiscale rechtvaardigheid’… 

Panama Papers is het laatste grote fiscale schandaal dat de internationale groep onderzoeksjournalisten van het ICIJ aan het licht bracht. De gelekte files van Mossack Fonseca, een bank in Panama bewijzen dat jarenlang banken in West-Europa en de VS constructies hebben opgezet met rijke klanten om geld te versluizen via Panama om zo geen belastingen te moeten betalen. Soms is het illegaal geld, maar vooral is het een amoreel systeem: grote vermogens ontspringen de dans.

Strijdpunt voor de christendemocraten

Dat laatste is al een paar jaar een strijdpunt voor CD&V, zeker binnen de centrumrechtse regering. Bij discussie over de taks shift ging het eindeloos over die grote vermogens. Om de linkervleugel van de christendemocraten, die zich niet bepaald thuis voelt in een rechtse coalitie, wat op het gemak te stellen, maakte CD&V-voorzitter er ook echt een strijdpunt van.

Extra gênant dus dat nu blijkt dat één van hun gemeenteraadsleden, Stephan Van den Berghe, zelf genoemd wordt in die Panama Papers. Hij zit dus in dezelfde gemeenteraad als Open Vld-kopstuk Alexander De Croo, die er met z’n liberalen de plak zwaait. Van den Berghe is een soort lokale Balthazar Boma: de man is de lokale voorzitter van de voetbaltrots Olsa Brakel, ondervoorzitter van de CD&V-afdeling én gemeenteraadslid. En blijkbaar dus ook beslagen in fiscale constructies via Panama. Overigens is de ‘echte’ Balthazar Boma, acteur Marijn De Valck, ook actief in de Brakelse dorpspolitiek: hij is er OCMW-voorzitter.

Gesponsorde artikelen