Oerconservatieve Steve Bannon werkt niet langer als topadviseur van Donald Trump

Oerconservatieve Steve Bannon werkt niet langer als topadviseur van Donald Trump

Er verlaat opnieuw een medewerker van Donald Trump het Witte Huis. Deze keer gaat het om topadviseur Steve Bannon. De oerconservatieve ex-topman van Breitbart was als campagneleider heel belangrijk voor de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar stond niet op een goed blaadje bij de nieuwe stafchef John Kelly. Zijn ontslag komt dan ook niet als een verrassing.

Steve Bannon is al van bij het begin een van de meest controversiële figuren in de entourage van Donald Trump. Hij is de man van alt-right en bereikte die groep via zijn nieuwssite Breitbart. Ongeveer een jaar geleden werd hij aangesteld als campagneleider van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump. Doordat Bannon de grote groep ultraconservatieve en extreemrechtse kiezers achter zich heeft, had hij zo een belangrijk aandeel in de verkiezingsoverwinning van Trump.

Meer en meer vijanden

Na de eedaflegging van president Trump kreeg Bannon de functie van topstrateeg en hoofdadviseur. Volgens velen was hij de machtigste figuur in het Witte Huis en de eigenlijke president. Even kreeg hij zelfs een zitje in de Nationale Veiligheidsraad, maar daar kwam snel protest tegen van topmensen uit het leger. Het was nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster die druk zou hebben gezet om Bannon zijn functie terug af te nemen.

Zo begon Bannon meer en meer vijanden te maken in het Witte Huis. Zo is het ook een publiek geheim dat hij niet door één deur kan met Ivanka Trump en haar man Jared Kushner. De doodsteek voor Bannon kwam er toen Trump eind juli John Kelly aanstelde als nieuwe stafchef. Die is op zijn zachtst gezegd niet echt een fan van Steve Bannon. Zo werd de rol en de invloed van de voormalige Breitbart-baas op de beslissingen van de president steeds kleiner.

En nu?

Officieel is het vertrek van Steve Bannon in onderling overleg gebeurd, maar zelf zou hij aan enkele journalisten verklaart hebben dat hij ontslag heeft genomen op 7 augustus. Door de gebeurtenissen in Charlottesville is de verklaring daarover uitgesteld.

Het wordt vooral interessant om te zien wat Bannon nu gaat doen. Velen vermoeden dat hij terug zal keren naar Breitbart. Daar kan hij zijn zin doen en ongegeneerd zijn mening geven. En dat zou wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor Donald Trump.

Nu Steve Bannon niet meer gelinkt is aan de president zou hij wel eens kunnen uitgroeien tot een van zijn grootste criticasters. En zo lijkt Trump het vertrouwen te verliezen van de vele heel rechtse alt-right-aanhangers.

Gesponsorde artikelen