Officieel: Club Brugge blaast beursgang af “wegens marktomstandigheden”, clan-Verhaeghe loopt tientallen miljoenen euro’s mis

Voorzitter Bart Verhaeghe bevestigt in een persbericht dat de beursintroductie van Club Brugge op het laatste moment wordt afgeblazen. Volgens hem gaat het om “uitstel”.

Het voor vrijdag aangekondigde debuut van Club Brugge op de beurs van Brussel gaat dus niet door. De onderneming blijft volledig in private handen.

“We hebben ervoor gekozen om de beursgang van Club uit te stellen gezien de huidige marktcondities”, zegt Verhaeghe. “Uiteraard vinden we dit jammer, maar we kijken met een open vizier naar de toekomst. Club Brugge doet het financieel, organisatorisch en sportief uitstekend en de ambitie blijft om elke dag beter te doen.”

‘We focussen ons nu volledig op het behalen van de 4e landstitel in 6 jaar. De uitgestelde beursgang heeft geen impact op de werking van Blauw-Zwart. Ik hou eraan om onze fans te bedanken voor hun niet aflatende steun en vertrouwen.’

Eerder op de dag werd al duidelijk dat de beursgang niet zou doorgaan, bij gebrek aan belangstelling van beleggers. Het verkoopsproces voor particulieren liep van 17 maart tot de ochtend van 25 maart. “Alle inschrijvingen op de aangeboden aandelen zullen worden genegeerd en ongedaan gemaakt, en alle inschrijvingsbetalingen zullen worden teruggestort zonder rente of andere vergoeding”, zegt de club.

De verliezers

De operatie om naar de beurs te trekken werd in alle discretie meer dan twee jaar voorbereid, maar eindigt zo in een mislukking, en dat ondanks een uitgekiende communicatiecampagne.

Voor Club Brugge zelf verandert er op korte termijn niets. Het ging immers niet om een ophaling van vers geld via de uitgifte van nieuwe aandelen, maar alleen om een verkoop van bestaande aandelen. Het is dus niet zo dat Club door de mislukte beursgang financiële middelen misloopt.

De grote verliezers zijn de verkopers, de clan rond voorzitter Verhaeghe. Zij zouden tientallen miljoenen euro’s rijker geworden zijn door de gedeeltelijke verkoop van hun aandelenpakketten. Het plan was minstens 28 procent van het kapitaal aan het publiek te verkopen, wat hen in het midden van de aangekondigde prijsvork circa 65 miljoen euro zou opleveren. Dat feest gaat nu niet door.

Dat ze niet voor de uitgifte van nieuwe aandelen, een kapitaalverhoging dus, opteerden, wordt door veel analisten als een kapitale strategische fout gezien. Want zo ontstond de indruk dat de Club-eigenaars de operatie voor eigen geldgewin op poten zetten. Bij een kapitaalverhoging zou het verhaal – “we halen vers geld op voor een nieuw stadion” – ook veel duidelijker geweest zijn, klinkt het in beurskringen.

Voor de banken die de beursgang begeleidden, gaat het om een pijnlijke afgang. Zij hebben, mogelijk door een te ambitieuze prijsvork, de beleggers niet warm kunnen maken om in Club Brugge te stappen.

Dossier beursgang Club Brugge:

Meer
Lees meer...