Officieel het voorjaar in gestapt, maar voor april begint willen we deze 52 nummers uit maart nog laten horen

Officieel het voorjaar in gestapt, maar voor april begint willen we deze 52 nummers uit maart nog laten horen

Een mens heeft tijd te kort om te doen wat hij allemaal wil doen. Altijd. Daarom maken wij elke maand al een voorselectie van de beste nummers die die maand het levenslicht zagen. Een enorme tijdsbesparing: 52 zorgvuldig uitgekozen nummers in één fijne playlist van 3 uur en 18 minuten en je bent weer helemaal mee!

1. Richard Hawley – Off My Mind

Scheurende gitaren, daar beginnen we mee! De tijd dat we Richard Hawley konden omschrijven legt meer en meer achter hem, zo blijkt. Nu heeft hij enkele platen de kracht van de gitaar ontdekt. Op 7 juni verschijnt zijn achtste soloalbum ‘Further’ en alle nummers daarop klokken – anders dan we van hem gewend zijn – af tussen de 2,5 en 4 minuten. Dit is het openingsnummer en eerste single van dat album en valt het jullie ook op dat Richard Hawley meer en meer als Mark Lanegan begint te klinken?

2. The Black Keys – Lo/Hi

Onlangs vroegen we het onszelf nog af: wanneer zouden The Black Keys nog eens terugkeren? Het is immers vijf jaar geleden dat ze nog eens een plaat hebben gelost, maar nu ze terug zijn lijkt het alsof ze nooit zijn weggeweest. Niet dat de twee ondertussen stil hebben gezeten. Patrick Carney bracht muziek uit met Sad Planets en Dan Auerbach bracht naast heel wat productiewerk in die periode ook een plaat met The Arcs én een soloalbum uit, maar Lo/Hi bewijst dat er niets boven de aloude verbintenis tussen Auerbach en drummer Patrick Carney gaat: wat een heerlijk nummer!

3. Mavis Staples – Change

79 is ze ondertussen, maar dat maakt de legendarische soul- en gospellegende Mavis Staples niet minder geëngageerd, wel integendeel. Samen met Arcade Fire zong ze al de protestsong I Give You Power en op 10 mei volgt haar nieuwe album ‘We Get By’. Daarop zingt ze over hoe we de zaken anders moeten aanpakken als we van deze wereld een betere plek willen maken. Dat is ook de teneur van haar nieuwe single Change: het moet allemaal net dat beetje anders.

Op 28 juni speelt deze legende in het OLT Rivierenhof in Deurne met Roland in het voorprogramma. Dat klinkt als een niet te missen avondje.

4. Tame Impala – Patience

En de grote namen blijven maar komen, want ook Tame Impala brengt nieuw werk in stelling. Het is ondertussen alweer van 2015 geleden dat Kevin Parker met zijn groep bij een groter publiek doorbrak dankzij ‘Currents’ en anthems als The Less I Know The Better en vooral ook Let It Happen. Nu is Tame Impala zo groot dat ze headliner zijn op Pukkelpop en wel op zaterdag 17 augustus.

Bij een eerste luisterbeurt lijkt deze nieuwe single Patience weinig om het lijf te hebben, maar geloof ons: hij groeit met elke luisterbeurt: die piano-intro, die conga’s en dan die zweverige stem van Kevin Parker eromheen: lijkt ons heerlijk bij een ondergaande zon op de weide van Pukkelpop.

5. Marvin Gaye – Symphony (SalaAM ReMi Mix)

Marvin Gaye is al sinds 1984 niet meer onder ons, maar toch is er enkele dagen geleden een nieuw album van hem uitgebracht, ‘You’re The Man’. Geen poengraaierij hier, maar wel een verloren gewaand album dat in 1972 de opvolger had moeten worden van ‘What’s Goin’ On’. Een aantal nummers hieruit zijn later nog terecht gekomen op verzamelaars en deluxe editions, maar als geheel mag ‘You’re The Man’ er best nog wezen, bewijst ook deze vooruitgeschoven single Symphony.

6. The Cranberries – Wake Me When It’s Over

Dolores O’Riordan stierf dan weer vorig jaar, maar op dat moment waren The Cranberries nog volop aan een nieuw album aan het werken. De demo’s waren al ingezongen, die had Dolores een maand voor haar overlijden nog ingezongen. Als eerbetoon heeft de groep die plaat nog afgewerkt. Op 26 april krijgen we ‘In The End’ helemaal te horen.

7. Dido – Still On My Mind

Dido wilde alleen nog maar een album maken als het echt de moeite zou lonen. Het nieuwe album ‘Still On My Mind’ (release op 8 maart) wordt dan ook haar eerste album in zes jaar. De bijhorende tournee wordt zelfs de eerste die ze onderneemt in maar liefst vijftien jaar. Op 20 mei staat ze daarmee in het Cirque Royal in Brussel, maar ook dat concert is al een tijdje uitverkocht., maar dat is geen reden om te wanhopen, want op zaterdag 23 november keert de zangeres al terug voor een optreden in de Lotto Arena.

8. Marshmello & CHVRCHES – Here With Me

Here With Me, het was de titel van één van de grootste hits van Dido en daarmee is het bruggetje naar deze nieuwe popparel zo gemaakt. Op zich niets bijzonders dat Marshmello ons hier presenteert, ware het niet dat hij de hulp heeft ingeroepen van CHVRCHES. En iedereen weet: de stem van Lauren Meyberry maakt alles beter.

9. Sigrid – Sight Of You

Ze is er nog altijd maar 23, Sigrid, maar in geen tijd heeft ze zich opgewerkt tot één van de meest aangename popfenomenen die er rondlopen in het muziekwereldje. Haar eerste album ‘Sucker Punch’ is eindelijk een feit en hoewel het geen album voor de eeuwigheid zal zijn zorgt het wel voor dik veertig minuten. Op dezelfde manier waait ook Sight Of You een minuut of vier over ons heen als een frisse lentebries. Op 20 november komt Sigrid de donkerte van het najaar wegjagen middels een concert in de AB.

10. Josh Ritter – I Still Love You (Now And Then)

Wat ons betreft is dit misschien wel het mooiste liedje uit de lijst van deze maand. Producer van dienst was dan ook Jason Isbell – die ook al aan de soundtrack van A Star Is Born meewerkte – en dat is er gelukkig aan te horen. Josh Ritter presenteert ons hier het gevoel dat de Fixkes ook al etaleerden in Ongelukkig: “meestal gaat het oké met mij, maar soms mis ik je nog wel echt.” Josh Ritter live aan het werk zien zal niet voor de nabije toekomst zijn, met zijn nieuwste tournee blijft hij hangen in de Verenigde Staten en Canada.

11. Damien Jurado – Throw Me Now Your Arms

Damien Jurado zit niet bepaald stil, want nadat hij vorig jaar ‘The Horizon Just Laughed’ uitbracht heeft hij amper een jaar later zijn nieuwe album ‘In The Shape Of A Storm’ klaar met daarop weer tien mooie nieuwe liedjes. Throw Me Now Your Arms is de laatste voorloper van dat 14e album dat op 12 april zal verschijnen.

12. Pieter-Paul Devos – Color Blind Blues

Wie ook geen zittend fat heeft is Pieter-Paul Devos, want naast zijn activiteiten met Raketkanon (die binnenkort een nieuw album uitbrengen) en Kapitan Korsakov heeft Devos ook nog de tijd gevonden om een eerste EP op te nemen. Vier nummers staan daarop en daarop laat Pieter-Paul Devos vooral horen dat er een goeie Bob Dylan in hem schuilt.

In het mooie Color Blind Blues zingt hij “I will never again fuck this up/Today I was down, but tonight I will be up.” Het zijn de mooiere vondsten. De EP die de titel ‘[citation needed]’ heeft meegekregen verschijnt op 13 april.

13. Dirk Blanchart – Too Much Of Everything

Ook weer helemaal in het voetlicht getreden is de ouwe rakker Dirk Blanchart die ooit nog deel uitmaakte van Luna Twist en docent songschrijven en productieanalyse is aan het KASK in Gent. Hij heeft net met ‘A Boy Named Dirk’ zijn eerste studioalbum in dertien jaar uitgebracht. Het mooie jazzy Too Much Of Everything is daaruit de vooruitgestuurde single.

14. Glen Hansard – Fool’s Game

Ons hart maakt altijd een sprongetje wanneer Glen Hansard weer nieuw werk naar buiten stuurt. Dat deed hij in maart met Fool’s Game, de tweede vooruitgestuurde single uit zijn vierde soloalbum ‘This Wild Willing’ dat op 12 april zal uitkomen. Hij nam het album in Parijs op met een kerngroep van getrouwe muzikanten, maar ook met de klassiek geschoolde Iraanse Khoshravesh-broers. Het album is het resultaat van het met een open geest zoeken naar uitvinding en experiment. Wat dat binnenkort zal geven in het Cirque Royal (6 mei) is nog eventjes afwachten, maar dat het goed zal zijn, daar twijfelen we niet aan.

15. Strand Of Oaks – Forever Chords

Normaal gezien beperken we ons voor deze lijst enkel tot singles of door de artiest nieuwe naar buiten gebrachte tracks, maar voor één keertje hebben we er zelf een nummer uitgekozen en we twijfelen er niet aan dat Timothy Showater ons dat zal vergeven. Deze negen minuten durende afsluiter van ‘Eraserland’ is gewoon te mooi om niet speciaal te benadrukken en we hopen stilletjes dat Strand Of Oaks met dit nummer hun set zal afsluiten wanneer ze op zondag 26 mei in een nog net niet helemaal uitverkocht Trix zullen spelen. Sla dus je slag nu het nog kan.

16. Marissa Nadler & Stephen Brodsky – For The Sun

Het is onvoorstelbaar hoe artiesten jarenlang onder de radar kunnen blijven in deze tijden. In oktober van 2018 bracht deze singer-songwriter die DNA gemeen heeft met Anna Calvi en Joan As Police Woman al haar twaalfde album uit. Ze speelde toen ook in de Rotonde van de Botanique, maar heel binnenkort (26 april) komt er alweer een nieuw album van haar hand uit, in samenwerking met de Amerikaanse rocker Stephen Brodsky. En zo zit ze weer in samenwerkingsmodus, want vorige maand tipten we nog een nummer waarop ze samen te horen was met John Cale. En voor wie haar binnenkort live wil zien breekt er een nieuwe kans aan, want op 11 april passeert ze in De Roma in Borgerhout.

17. Mac DeMarco – Nobody

Mac DeMarco heeft net een paar nieuwe nummers uitgebracht in samenwerking met de rapper Logic om diens nieuwe roman ‘Supermarket’ te promoten, maar nog veel meer kijken we uit naar zijn vijfde album ‘Here Comes The Cowboy’ dat op 10 mei zal verschijnen. De eerste single Nobody laat weinig verandering horen – DeMarco is nog even relaxt – en daar zijn we blij om. Op het schema van Rock Werchter is DeMarco één van de meer verrassende namen. Hij speelt er op zondag 30 juni in The Barn.

18. Arcade Fire – Baby Mine

Toen de Disney-klassieker Dumbo in 1941 uitkwam zat daarin een pracht van een nummer, Baby Mine. Voor de live-action versie van Tim Burton die zopas in de zalen is geland werd Arcade Fire aangezocht om een nieuwe versie van dat nummer te maken. Ze deden dat en het nummer is zo heerlijk passend mierzoet dat het ons bijna de tekortkomingen van de film deed vergeten.

19. Broken Social Scene – Can’t Find My Heart

En we blijven nog even in Canada, waar ook Arcade Fire vandaan komt, voor Broken Social Scene. Dat is een soort van Canadese hobbyclub bestaande uit 18 muzikanten die in verschillende constellaties naargelang beschikbaarheid bij elkaar komen wanneer frontman Kevin Drew hen bij elkaar roept. In 2017 brachten ze ‘Hug Of Thunder’ uit, toen hun eerste album in zeven jaar.

Nu willen ze duidelijk sneller weer met een opvolger komen, want Can’t Find My Heart is de voorloper van ‘Let’s Try The After Vol. 2′ (uit op 12 april) en dat is al de tweede EP die de groep dit jaar uitbrengt. Can’t Find My Heart is hun zoveelste geweldige nummer.

20. The National – You Had Your Soul With You

Op 17 mei brengt The National hun zevende album ‘I Am Easy To Find’ uit. De eerste single laat een mix horen tussen het geluid van op ‘High Violet’ en dat van het vorige album ‘Sleep Well Beast’. Er staan deze keer 16 nummers op de tracklist en het album zal het uur overschrijden. Iets om naar uit te kijken. Dat ze makkelijk te vinden zullen zijn is alvast niet gelogen, want deze zomer zullen ze niet één maar twee keer de Marquee van Pukkelpop afsluiten met twee verschillende sets en dat om hun 20e verjaardag te vieren.

21. Local Natives – When Am I Gonna Lose You

In 2013 zagen we Local Natives nog het voorprogramma van The National spelen in Cirque Royal in wat toen al een redelijk indrukwekkende dubbelaffiche was. Na twee uitstekende albums is de derde van Local Natives (‘Sunlit Youth’) nogal geruisloos aan ons voorbij gegaan, maar deze voorloper van hun vierde album ‘Violet Streets’ (uit op 26 april) klinkt weer als Local Natives op niveau. Voorlopig spelen Local Natives nog geen club- of festivalshow in ons land.

22. Sam Fender – Hypersonic Missiles

Sam Fender schreef naar eigen zeggen het nummer Hypersonic Missiles toen hij de term in een krant zag. Het is een nieuwe Russische raket die ongeveer 9 keer sneller gaat dan het geluid en dus niet te stoppen is. Het was voor Fender het begin van het beste Bruce Springsteen-nummer dat Springsteen nooit schreef, inclusief saxofoonsolo. Op 28 april speelt Sam Fender in de Orangerie van de Botanique, maar dat concert is al helemaal uitverkocht.

23. SONS – Naughty

En zo zijn we weer richting de gitaren geëvolueerd. Met Naughty hebben de jongens van SONS weer een lekkere nieuwe single afgeleverd, op 19 april volgt de debuutplaat en die stellen ze op 3 mei voor in de AB. Verderop die zomer spelen ze een pak festivals waarvan Down The Rabbit Hole op 5 juli allicht het bekendste is. Alle data zijn op hun Facebookpagina te bekijken.

24. Rhea – Silver Lines

Nog gloednieuw gitaargeweld: Rhea brengt hun eerste EP ‘Lust For Blood, Pt. 1’ uit op 29 maart. Deel 2 is voor dit najaar. Beluister Silver Lines eens en probeer eens niet weggeblazen te zijn. Rhea trekt op clubtour met de eerste EP onder de arm. Eén ding staat vast: van hen willen we graag meer horen.

25. The Van Jets – Who Does?

The Van Jets stoppen er dan weer mee na vijf platen en een stevig dozijn singles. Met hun laatste single Who Does? nemen ze gepast afscheid. Dit najaar zullen ze nog één keer laten zien dat ze één van de beste Belgische livebands zijn met twee concerten in de Handelsbeurs en twee in de Ancienne Belgique. Dat al die shows nu al uitverkocht zijn bewijst dat The Van Jets tot hun bittere einde relevant zijn gebleven.

26. Stef Chura – Method Man

Stef Chura is een Amerikaanse rockmuzikante wiens naam hier nog niet meteen veel belletjes doet rinkelen. Daar zou verandering in kunnen komen na 7 juni, want dan brengt ze haar tweede album ‘Midnight’ uit. En daarvoor werkte ze samen met Will Toledo van Car Seat Headrest. Method Man is alleszins een voorloper die ons daar heel erg naar doet uitkijken. Live zullen we ze voorlopig niet kunnen bekijken, want Chura blijft de hele zomer in de VS hangen.

27. Rob Dekay – Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen

Tot voor kort hadden we ook nog nooit gehoord van Rob Dekay. Op zijn eigen website wordt hij omschreven als een singer-songwriter die eigenzinnige soulvolle country-pop schrijft en we kunnen dat op basis van de nieuwe single Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen alleen maar onderschrijven. Als tweede stem horen we Ilse DeLange, die ook meeschreef aan de single.

28. Panic! At The Disco – Dancing’s Not A Crime

Een jaar of tien geleden werd Panic! At The Disco nog tot de destijds erg populaire emo-scene gerekend. Op Studio Brussel en in De Afrekening hadden ze toen best succes met singles als I Write Sins, Not Tragedies, maar op geen enkel moment kwamen ze daarmee in de buurt met het succes dat ze nu oogsten met hun meer poppy werk als High Hopes. Hun nieuwe single heet Dancing’s Not A Crime. Of zoals Clouseau het jaren geleden al zong: “Kom erbij en dans/we kunnen samen de wereld aan/voel je vrij en dans/laat iedereen dus maar begaan.”

29. Todiefor, SHOEBA & Roméo Elvis – Signals

Nog eentje voor op de dansvloer is Signals, de allereerste single van het Roemeense producers-duo SHOEBA. Ze maakten die single in samenwerking met onze eigen Todiefor en Roméo Elvis en gaat over twee singles die signalen na elkaar sturen.

Maar, zeiden ze ook in het gesprek dat we onlangs met hen hadden: “Eigenlijk is het een nummer over alle dingen en relaties die als vanzelf lijken te gaan. Alsof je het gevoel hebt dat het nooit anders kon zijn.”

30. Lizzo feat. Missy Elliott – Tempo

Nog een opmerkelijke samenwerking is die tussen de jonge Lizzo en één van haar voorbeelden, Missy Elliott. De laatste paar jaar had Missy al samenwerkingen met Lamb, Pharrell Williams, Janet Jackson en Fall Out Boy, maar haar laatste album dateert alweer van 2005. Lizzo is dan weer een aanstormend talent dat nog volop haar debuutplaat aan het voorbereiden is. Deze zomer staat Lizzo in The Barn op de slotdag van Rock Werchter.

31. Flume & HWLS feat. slowthai – High Beams

Flume bracht onlangs de mixtape ‘Hi This is Flume’ uit, een werkje van 17 tracks en 38 minuten dat hier en daar omschreven wordt als wat “geknutsel met geluidjes” wat het in wezen ook is. Deze High Beams is één van de meer volwaardige nummers op de mixtape én heeft ook slowthai in huis, een nieuw talent dat we al in de playlist van februari tipten. Zijn concert in de Beursschouwburg op 18 maart was helemaal uitverkocht, maar deze zomer hebben we opnieuw een kans om ‘m te zien, wanneer hij naar Pukkelpop komt op vrijdag 16 augustus.

32. Chemical Brothers – We’ve Got To Try

En het kan bijna niet anders of deze pioniers behoren tot de voorbeelden van de heer Flume. Het meest recente album van Chemical Brothers is momenteel ‘Born In The Echoes’ uit 2015, maar de legendarische electroband broedt op iets nieuw. De nieuwe single Got To Keep On deed ons in eerste instantie niet veel, maar blijft groeien met de luisterbeurt. De nieuwe single We’ve Got To Try is veel meer instant. Wie dit door de boksen wil horen knallen, in combinatie met de knappe projecties die de groep altijd presenteert, die kan dit jaar naar de Lokerse Feesten waar ze op dezelfde dag geprogrammeerd staan als het techno-fenomeen Charlotte De Witte.

33. Whispering Sons – Hollow

En van de bassen van Chemical Brothers is het in onze wereld maar een kleine stap naar de bassen van Whispering Sons. Met hun single Alone stonden ze wekenlang aan de top van De Afrekening en de Vox-lijst van Radio 1, we zijn zeer benieuwd of Hollow hetzelfde zal kunnen bewerkstelligen. Aan Fenne Kuppens zal het niet liggen, al begint hij deze keer dan wel pas na bijna anderhalve minuut te zingen.

Wie Whispering Sons live wil zien heeft daar nog veel kansen toe. De eerstvolgende passage in eigen land is hun concert op BRDCST in de AB op zondag 7 april. Daarna spelen ze nog onder andere op Little Waves, Rock Werchter en het Cactusfestival. Alle data zijn te bekijken op hun Facebookpagina.

34. Isbells – Means To An End

Isbells zijn terug! Met ‘Sosei’ hebben ze hun eerste plaat uitgebracht in vier jaar tijd en er is wel wat veranderd. Gaëtan Vandewoude verloor even zijn interesse in muziek, werd het slachtoffer van een brand en verloor zijn vader.

Toch is ‘Sosei’ geen negatief en donker album, wel integendeel. Zowel muzikaal als tekstueel klinkt Isbells lichter en verfrissender dan ooit tevoren, zo ook in deze openingstrack Means To An End, al is het hier nog wel met een dubbel gevoel. Het nummer is zowat samen te vatten als “Het komt goed omdat het moet goed komen. En ook al weet ik het nog niet helemaal: ik zal mijn weg wel vinden.”

Op 13 april speelt Isbells op Little Waves in het C-Mine Cultuurcentrum te Genk.

35. STADT – Nothing Twice

“Complex en catchy tegelijk zijn: niemand doet dat zoals STADT” schreef Humo onlangs nog in hun review van ‘There Is/Nothing Twice’ van de Gentse groep. De leden zijn allemaal actief in verschillende muzikale projecten, maar zoals ze op hun eigen vi.be-pagina schreven: STADT is hun geliefkoosde schaduwproject. En ja, Nothing Twice is complex en catchy tegelijkertijd, al duurt het dan wel negen flinke minuten.

Op 13 april ondersteunt de groep Record Store Day in Music Mania en de Vooruit in Gent.

36. The Comet Is Coming – Summon The Fire

Binnenkort is het weer zover en dan zet de AB hun deuren weer wagenwijd open voor muzikaal experiment. Eén van de avonden van BRDCST staat in het teken van de actuele jazzgolf en de sleutelfiguur op die avond is Shabaka Hutchings, de Londense saxofonist die naast The Comet Is Coming ook in Sons Of kemet speelt. Summon The Fire is maar een klein voorproefje van al het spannends dat je daar te horen gaat krijgen.

37. Trixie Whitley – May Cannan

Zeker ook niet vies van een streepje jazz is Trixie Whitley, maar op haar nieuwe plaat ‘Lacuna’ gaat ze een andere richting uit. Samen met Run The Jewels-producer Little Shalimar is ze aan het spelen en experimenteren geslagen en naar eigen zeggen staat Trixie nu waar ze al tien jaar lang naartoe aan het bewegen is. May Cannan is het vierde vooruitgeschoven nummer en het meest energieke van de vier.

Trixie vertrekt half april op een Europese tournee en komt pas eind mei in België aan, voor twee concerten in AB. Daarna is ze deze zomer ook nog te zien op het Cactusfestival, M-IDZOMER in Leuven en de Lokerse Feesten. Een overzicht van alle data vind je op haar Facebookpagina.

38. Black Pumas – Fire

Waar blijven ze toch vandaan komen, die heerlijke nieuwe groepjes? In het geval van Black Pumas komen ze uit Austin, Texas. Zanger Eric Burton en gitarist Adrian Quesada omschrijven hun eigen muziek als “psychedelische soul’, maar ze zijn vooral ook heel erg groovy en aanstekelijk. Een album is onderweg, een Belgisch concert is er voorlopig nog niet.

39. Anderson .Paak – King James

Een Belgisch concert voor Anderson .Paak is er al wel, want hij is de komende zomer één van de headliners op Pukkelpop. De meningen over zijn show in de Lotto Arena onlangs waren verdeeld, vooral omdat het geluid wat te wensen overliet. We weten allemaal: Anderson .Paak is op zijn best op de festivals, denk maar aan die passage op Rock Werchter 2018 waar we nog altijd euforisch van worden. King James is daarbij weer een single op de setlist en weer bewijst .Paak dat hij een groot talent is.

40. The Waterboys – Right Side Of Heartbreak (Wrong Side Of Love)

Als The Waterboys iets willen laten horen luisteren wij altijd. Opperhoofd Mike Scott heeft twee jaar na de vorige weer een nieuw album klaar. Op ‘Where The Action Is’ is het nog wachten tot 24 mei, maar nu is er al die eerste single. En dan is het nu wachten op een nieuwe livedatum zodat we weer die talloze klassiekers als Medicine Bow, The Whole Of The Moon, How Long Will I Love You? en Fisherman’s Blues kunnen meekelen.

41. The Specials – Embarrassed By You

En als we dan toch bij het hoofdstukje “ouwe muzikale zakken” zijn aangekomen: The Specials hebben hun eerste plaat in elf jaar klaar. Ze komen ‘Encore’ voorstellen én hun veertig jaar carrière vieren in De Roma. The Specials is een iconische Britse ska- en reggaeband die in de nadagen van de punk het genre populair maakte met hun kritische teksten over racisme, tienerzwangerschap en de staat van het Verenigd Koninkrijk. Op wie ze het gemunt hebben op Embarrassed By You mogen jullie zelf even raden.

Wie mee wil feesten/protesteren met The Specials kan dat op zondag 10 november in De Roma.

42. Hydrogen Sea – Decoherence

We hebben een haat-liefdeverhouding met Hydrogen Sea. Niet elk nummer vinden we even spannend, maar in het algemeen dragen we hen wel een warm hart toe. De Brusselse groep bracht in 2016 hun debuutalbum ‘In Dreams’ uit en na drie jaar werken en schaven komt op 12 april ‘Automata’ uit. Daarop minder computers en meer echte muzikanten, want het muzikale koppel Birsen Uçar en Pieterjan Seaux hees drie nieuwe muzikanten aan boord.

De voorloper Decoherence (proef het woord) daaruit is het beste nummer van de groep tot nu toe. Dat belooft dus het beste voor hun releaseshow in de AB Club op 25 april.

43. Shura – BKLYNLDN

Op haar nieuwe single zingt Shura over de moeilijkheden van de langeafstandsrelatie. De momenten samen zijn schaars en the struggle is real: meestal ben je verbonden via telefoon. Als je dan toch eens samen bent wil je je tegen elkaar aan vlijen en heel de dag in bed liggen. Maar tegelijkertijd zegt ze: “I think you’re awesome I don’t want to get out of bed But baby there’s a whole world out there That I want to see with you.”

Voorlopig komt Shura met haar intelligente pop nog niet tot hier, ze speelt wel op Glastonbury en in november in de Melkweg in Amsterdam.

44. Loyle Carner feat. Jorja Smith – Loose Ends

Wel in de Botanique op 15 mei, maar al lang hopeloos uitverkocht: Loyle Carner. Op 19 april komt het nieuwe album van Loyle Carner uit: ‘Not Waving, But Drowning’. Het wordt de opvolger van het schitterende ‘Yesterday’s Gone’ uit 2017, dat nominaties in de wacht sleepte voor de BRIT Awards en de Mercury Prize.

Op zijn nieuwe album staan een pak samenwerkingen met de beste soulstemmen van dit tijdperk. Op Loose Ends kunnen we hem al horen samen met Jorja Smith, maar er staan ook nog samenwerkingen met onder andere Jordan Rakei, Sampha en Tom Misch op de plaat.

Wie hem moet missen in de Botanique kan nog terecht op Pukkelpop, op vrijdag 16 augustus.

45. Charlie Heat feat. Denzel Curry – Aloha

En van de soulvolle hiphop van Loyle Carner en Jorja Smith gaan we naar het stevige werk van Charlie Heat en Denzel Curry. Charlie Heat is een producer die momenteel de laatste hand aan het leggen is aan zijn debuutalbum, maar eerder al wel met grote namen als Kanye West, Gucci Mane en DRAM samenwerkte. Denzel Curry maakte met ‘TAT13OO’ een heerlijke hiphop-plaat en staat op 28 juni in de KluB C op Rock Werchter.

46. Emeli Sandé – Sparrow

Emeli Sandé gaat het dan weer volop in de gospel zoeken op haar nieuwe, mooie, single Sparrow. Het succes van haar tweede album was in vergelijking met dat van haar debuut ‘Our Version Of Events’ (2012) eerder matig te noemen. Of dit de nieuwe richting is die Emeli Sandé wil uitgaan en of Sparrow ook het eerste teken aan de wand is van een nieuwe aankomende plaat kunnen we voorlopig nog niet zeggen. Wel weten we al dat er bij Sparrow een hele mooie video hoort.

47. Laura Tesoro – UP

Laura Tesoro is er nog maar 22, maar deed al mee aan The Voice Van Vlaanderen, acteerde in Familie, ging naar het Eurovisiesongfestival en was coach in The Voice Kids. Ondertussen werkt Tesoro ook aan een muzikale carrière met nummers als What’s The Pressure, Higher en BEAST. Nu is er weer een nieuwe single UP die ze ongetwijfeld zal zingen op haar aankomende concerten, onder andere in De Casino in Sint-Niklaas. Ondertussen acteert ze ook in ’40-’45 en zal ze te zien zijn in Liefde Voor Muziek dat nog dit voorjaar op vtm te zien zal zijn.

48. Amongster – Leaving Our Arms

Amongster heeft een nieuwe plaat uit en ‘A New Arrival’ klinkt echt zoals de titel doet vermoeden: als een nieuw begin. Thomas Oosterlynck heeft op deze plaat samen met producer Reinhard Vanbergen met instrumenten gewerkt die op de voorgaande plaat ‘Trust Yourself To The Water’ in geen velden of wegen te bespeuren waren. Dat zorgt vooral voor een warmere en meer organische plaat waarvan Leaving Our Arms een schattig nummertje is over het aankomende vaderschap dat Thomas te wachten staat.

49. Novastar – Word’s Out

Het creatieve proces van Joost Zwegers is altijd een traag, lang en interessant proces, maar dan komt hij uiteindelijk wel naar buiten met een collectie songs die niet anders hadden kunnen klinken dan ze uiteindelijk zijn gaan klinken. Dat was met zijn album ‘In The Cold Light Of Monday’ niet anders, Word’s Out is daaruit ondertussen al de vierde single.

Ondertussen blijft Novastar ook live te bewonderen op een clubtournee door België en Nederland met als eerstvolgende concert het Casino in Knokke, maar later ook nog haltes in Luik, Antwerpen, Kortrijk, Sint-Niklaas en Gent. Een overzicht van de live data vind je op de Facebookpagina.

50. Benjamin Francis Leftwich – Tell Me You Started To Pray

Benjamin Francis Leftwich heeft zijn verslavingen overwonnen en eindelijk lonkt ook voor hem het geluk. Het is meteen de verklaring waarom zijn nieuwe album ‘Gratitude’ zo…welja, dankbaar klinkt: Leftwich begint de wereld en de liefde opnieuw te ontdekken. “I’m sorry to say/it has taken time to get it right” zingt hij in deze nieuwe single. En we hopen echt voor hem dat het zo zal blijven.

51. Daniel Norgren – Let Love Run The Game

En er is er nog eentje verliefd: Daniel Norgren, de Zweede singer-songwriter die we al wel vaker hebben aangehaald in deze lijst. Op 19 april verschijnt zijn zevende album ‘Wooh Dang’ die hij op 21 mei komt voorstellen in De Roma.

In 2016 trok hij zich even terug omdat het minder goed met ‘m ging, maar uiteindelijk kreeg hij toch weer zin om muziek te spelen. Het nieuwe album werd tijdens de herfst van 2018 opgenomen in een verlaten boerderij in de Zweedse bossen en klinkt ook ongeveer zo. De boodschap van Let Love Run The Game lijkt ons duidelijk: vergeet het gebroken hart, stel je open voor nieuwe dingen. Laten we gewoon naar ‘m luisteren.

52. Vampire Weekend – Big Blue

En afsluiten doen we deze maand met Vampire Weekend. Bij Vampire Weekend hebben ze nooit de drang gehad om nummers van vijf minuten of langer te schrijven. Het leukste van hun twee nieuw geloste nummers in maart is ook het kortste en klokt af op 1 minuut en 48 seconden. En toch hebben we niet het gevoel dat we iets gemist hebben.

Net als bij Harmony Hall is het een deel van een dubbele single waarvan de andere helft deze keer Sunflower heet. Zo verschijnen er nog tot uiteindelijk ergens in de lente het nieuwe album ‘Father Of The Bride’ zal verschijnen. Het concert op 18 november in AB is alvast al helemaal uitverkocht.

Gesponsorde artikelen