Oh ja, er zijn ook nog 3 nieuwe Nokia-smartphones: hiermee proberen ze achter Apple en Samsung aan te gaan

Oh ja, er zijn ook nog 3 nieuwe Nokia-smartphones: hiermee proberen ze achter Apple en Samsung aan te gaan

HMD Global heeft Nokia definitief terug tot leven gewekt. Op de MWC-beurs in Barcelona stelde de Finse start-up drie nieuwe smartphones voor. Die zullen in het voorjaar te koop zijn, en de prijs ligt toch opmerkelijk lager dan bij de concurrenten van Apple en Samsung. We zijn benieuwd of Nokia met meer dan tien jaar vertraging nu toch nog een speler op de smartphonemarkt kan worden.

Het was opmerkelijk rustig op de sociale media tijdens de persconferentie waarop de nieuwe Nokia’s werden voorgesteld. Maar toen de Nokia 3310 in zowat de laatste minuut werd aangekondigd, ontplofte het internet. Daardoor is iedereen nu over die nieuwe 3310 bezig, terwijl dat eigenlijk toch niet meer dan een stunt van het bedrijf is om Nokia terug in de markt te zetten. Om deze drie toestellen draait het allemaal, en zij hopen mee op de trein van de nostalgische hype rond de 3310 te springen.

Nokia 6

Het grootste toestel is de Nokia 6. Die is eerder dit jaar al gelanceerd in China, maar gaat in de lente wereldwijd beschikbaar worden. Dit model heeft een 5,5″-lcd met een resolutie van 1920×1080 pixels. Voorts heeft het een RAM-geheugen van 3GB en 32GB opslagruimte. De smartphone is veel goedkoper dan de duurste spelers op de markt en zal 229 euro kosten.

Er komt ook een speciale editie van de Nokia 6, de Arte Black Limited Edition. Die heeft 64GB opslagruimte en 4GB werkgeheugen. Het toestel is ook uiterlijk erg mooi door z’n zwarte behuizing. Deze smartphone kost wel iets meer dan de normale versie: 299 euro.

Wat voor de hele smartphonelijn belangrijk is: ze draaien op Android en hebben Google Assistent, de tegenhanger van Apples Siri. De smartphones zullen maandelijks een beveiligingsupdate krijgen. Het bedrijf legt vooral de nadruk op het materiaal waarmee ze gemaakt zijn. De Nokia’s zijn uit aluminium blokken gesneden en hebben een gelamineerd scherm beschermd met Gorilla Glass. De modellen beschikken alledrie over dezelfde 8-megapixelfrontcamera met autofocus.

Nokia 5

Daarnaast zijn er nog twee kleinere modellen van de nieuwe Nokia’s gemaakt. De Nokia 5 is het middelste model met een 5,2″-scherm en een resolutie van 1280×720 pixels. Het toestel staat qua prestaties ook een trapje onder de Nokia 6. Met een werkgeheugen van 2GB en 16GB opslagruimte. De adviesprijs van deze smartphone ligt uiteraard ook lager: 189 euro.

Nokia 3

En dan is er de goedkoopste Nokia-smartphone. Deze heeft een 5″-scherm, maar voorts net zoals de Nokia 5 wel een werkgeheugen van 2GB, en 16GB opslagruimte. Alle smartphones kunnen hun opslagruimte overigens uitbreiden door middel van een micro-sd-geheugenkaart. De camera aan de achterkant van het toestel is wel minder dan bij de andere twee modellen: met 8 megapixels is dat hetzelfde als de camera die bij de drie smartphones aan de voorkant zit. Deze Nokia is dus de meest betaalbare voor 139 euro.

HMD kondigde ook aan dat de toestellen door Foxconn zullen worden gemaakt. Er werd gevreesd dat de start-up de productie niet zou aankunnen, maar met Foxconn mag dat geen probleem zijn. Dat bedrijf uit Taiwan heeft ervaring met Apple en Samsung. Analisten voorspellen dat de Nokia’s een succes kunnen worden in groeiende markten, maar het wordt loodzwaar om globaal met Apple, Samsung of zelfs Huawei te gaan concurreren.

Gesponsorde artikelen