Left Right
scrollTop top

Oh … My … God! Bedenker van Friends vindt dat acteurs hun miljoen dollar per aflevering niet waard waren


Oh … My … God! Bedenker van Friends vindt dat acteurs hun miljoen dollar per aflevering niet waard waren

In 2002 konden de zes hoofdrolspelers van de populaire reeks Friends een nieuw contract afdwingen waarmee ze een miljoen dollar per aflevering zouden verdienen. En aangezien een seizoen 24 afleveringen telde, zou hen dat in één jaar tijd dus 24 miljoen opbrengen. Medebedenker Marta Kauffman vindt dat nu te veel geld. Ze stelt zelfs dat ze al dat geld niet waard waren.

Kauffman staat momenteel aan het roer van de Netflix-reeks Gracie and Frankie. Wanneer ze de huidige situatie vergelijkt met die uit de tijd van Friends, dan is er wel wat veranderd. “Een miljoen dollar per aflevering is belachelijk”, zei ze volgens The Wrap toen een journalist naar het loon van de Friends-acteurs verwees. “Laat ons eerlijk zijn, dat is veel geld. Ik denk dat er inflatie is opgetreden. En het is ook onrealistisch, niet iedereen gaat een miljoen per aflevering krijgen. Dus ik denk dat wat tegenwoordig doen redelijker en begrijpelijker is.”

Netflix

Whoops! Toch een sneer naar de sterren van Friends die dus hun brood wel heel goed verdiend hebben met de sitcom? De vraag had eigenlijk ook te maken met wat acteurs dezer dagen met de komst van Netflix verdienen. Een streamingdienst als Netflix deelt nooit kijkcijfers mee, dus hoe gaat het dan als acteurs over hun loon komen onderhandelen? Volgens Kauffman is dat een andere situatie. Netflix heeft in tegenstelling tot gewone zenders geen reclame-inkomsten nodig. “We kunnen nu het programma maken waarin we geloven.”

In other words: Jennifer Aniston en co hadden nooit zo veel geld verdiend als Friends op Netflix had gedraaid. Toch zijn haar woorden vrij verrassend, aangezien de Friends-acteurs niet de eerste waren die een miljoen dollar per aflevering kregen. Jerry Seinfeld deed dat al in 1997. Hij zou zelfs een aanbod van vijf miljoen dollar per aflevering hebben gekregen om nog een tiende seizoen te maken. NBC kon ten tijde van Friends niet anders dan iedereen een riant salaris aanbieden, aangezien de serie zou stuklopen als één van de acteurs andere oorden wilde opzoeken.

Getty Images
Getty Images

Iedereen zou het doen

Matt LeBlanc, de acteur die Joey speelde, vindt zijn salaris helemaal niet belachelijk. Dat zei hij aan The Huffington Post: “Waren wij één miljoen waard? Dat is een vreemde vraag voor mij. Het is niet irrelevant. Hoe kan je een prijs plakken op hoe grappig iets is? We zaten in een positie waarin we dat bedrag konden krijgen. En om het even welke job je doet – of je nu melkboer bent of een tv-installateur of een stoffeerder van zetels – als je opslag kunt krijgen en je grijpt die kans niet, dan ben je dom. Begrijp je? We zaten in die positie en hebben het gekregen. Het heeft dus niks te maken met of we dit waard zijn of niet.” Gelijk heeft hij, toch?

Getty Images
pandawhale.com
(Bron: The Huffington Post)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…