Olga Leyers is amper 19 en quizt de sterren van de hemel, daarvoor krijgt ze van ons een staande ovatie en heel veel bewondering

Olga Leyers is amper 19 en quizt de sterren van de hemel, daarvoor krijgt ze van ons een staande ovatie en heel veel bewondering

Olga Leyers, 19 en het Slimste Mens-fenomeen van dit seizoen. Ze is jong, succesvol, knap en ook nog eens megaslim, zo blijkt, en dan wordt er in het kleine Vlaanderen al snel over je gepraat. Want mannen vinden dat blijkbaar intimiderend, slimme vrouwen. Of dat schrijven vrouwen toch altijd. Of er is een complot gaande om haar bekend te maken. Blijkbaar vinden we het moeilijk om gewoon toe te geven dat een 19-jarige mooi, slim en succesvol tegelijkertijd kan zijn.

Toen Olga Leyers de voorbije zomer mee Festivalitis ging presenteren op het ondertussen hernoemde 2BE dachten ook wij “Och nee, weer een Leyers!” en toen we ze hoorde vertellen dat ze nog nooit een festival had bezocht en dat ze dat eens wilde proberen dachten ook wij “Want iemand die er iets van kent was te veel gevraagd, zeker?”

We zijn niet te beroerd om fouten toe te geven en onze kar te keren en we roepen nu luidkeels “Sorry Olga, we hebben ons in jou vergist!”

Proficiat!

Wat ons stoort in de berichtgeving rond De Slimste Mens Ter Wereld is het uitblijven van stukken (of tweets) die Olga toejuichen. Verdedigen, dat doen ze. Of aanvallen. Of het verklaren van haar succes. Maar toejuichen, dat zien we nog te weinig. En daarom doen wij het, want verdorie, wat is ze slim! Proficiat, zeggen wij!

Mijn 19e levensjaar is net ietsje te ver weg om nog helder te weten waar ik toen mee bezig was, maar ik weet wel dat Olga Leyers al antwoorden heeft gegeven, zonder verpinken, op vragen over onderwerpen waar ik toen nog nooit van gehoord had. Denken we met name aan het filmpje over de achtervolging op O.J. Simpson.

Vragen beantwoorden en trefwoorden werpen is trouwens één ding, maar mensen op foto’s herkennen, links leggen in puzzels en beeldfragmenten die je misschien nog nooit eerder gezien hebt in de juiste context kunnen plaatsen is een ander ding en dat doet Olga ook. Dan weet je: dat meisje is gewoon slim en is meer dan een oppervlakkig wicht dat er vooral mee bezig is hoe ze overkomt op tv en welk kort rokje ze die dag weer aan zal doen. Ze bestaat uit meer dan wat kennis die ze toevallig bij elkaar heeft gegoogeld.

Overigens: Leyers wint met glans en vult ook vaak nog eens de antwoorden van de andere kandidaten aan. Als we ons niet vergissen heeft ze nog maar twee finales moeten spelen op – tot nog toe – 8 deelnames. Mogen we ook dat indrukwekkend vinden?

Een kritiek: ze zou te graag winnen. Jongens toch, waar houden we ons mee bezig? Olga nadert als 19-jarige (toch nog eens even benadrukken: de jongste kandidaat OOIT) stilaan de elf deelnames. Ja, ze is blij als ze een goed antwoord geeft. Ja, ze is blij als ze nog een keer wint en geen finale hoeft te spelen. Het enige dat wij daarbij kunnen denken is: mag het, ja?

VIER

Intelligente vrouwen? Graag!

“Dat sommige media een paar tweets beschouwen als een steekproef over hoe Vlaanderen denkt over deze of gene kandidaat vind ik erg”, zegt Lukas Lelie in de Humo van deze week in een stuk over “het fenomeen” Olga Leyers en daar sluiten wij ons graag bij aan. Graag zouden we enkele kanttekeningen maken bij meningen die we al hebben zien of horen vliegen over Olga Leyers of over verklarende stukken in de media.

Allereerst, de populairste: mannen zijn geïntimideerd door intelligente vrouwen. Jongens, wat een veralgemening. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, maar ik denk graag en weet zeker dat de vrouwen die ik ken, die ik rond mij heb verzameld in mijn vriendenkring, dat die slim zijn. Ik praat graag lang, veel en diepgravend met een gesprekspartner en dat zijn niet zelden vrouwen. Vrouwen hebben me al veel geleerd in en over mijn leven en daarvoor ben ik hen vooral dankbaar. Ben ik geïntimideerd door een intelligente vrouw? Neen, het lijkt me vooral een extra troef. Als vrouw en als mens.

We willen ook zelf niet gaan veralgemenen, maar de kritiek die we al het vaakst hebben gehoord op Olga Leyers kwam van vrouwen uit en is ongeveer samen te vatten als “Ze is te perfect.” Dus ook deze geslachtsgebonden veralgemening is met heel veel korrels zout te nemen, maar blijkbaar mag je nog altijd niet geluk (of succes) hebben op alle fronten en kan het niet dat iemand die mooi, sexy en jong is ook nog eens intelligent is.

Contract bij Woestijnvis

Een andere categorie van stukken gaan dan weer over de benen van Olga Leyers, we kijken in de richting van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Toegegeven, die mogen er zijn, maar door ook daar weer een stuk aan te wijten gaan we opnieuw voorbij aan waar het echt om draait. Het zijn niet haar benen die Olga dag na dag een quiz doen winnen, maar haar hersenen en haar kennis. Maar Olga Leyers is een meisje en dan moeten we daar natuurlijk ook even seksistisch over kunnen doen.

Drie en misschien nog de meest denigrerende: de talloze tweets die we al hebben gezien à la “Leg het contract bij Woestijnvis al maar klaar.” Goed, er zijn kandidaten die Woestijnvis in het verleden al zijn opgevallen door hun deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld, Sarah Vandeursen bijvoorbeeld, maar daar ging het over het specifieke gevoel voor humor van Sarah, meer dan over haar feitenkennis en glansprestatie in een entertainmentprogramma van de zender. Sarah draaide immers maar één aflevering mee.

De Slimste Mens Ter Wereld zou Olga Leyers “bekend moeten maken” zodat ze er later de vruchten van zou kunnen plukken. Willen we er even fijntjes op wijzen dat de redactie van De Slimste Mens Ter Wereld niet zelf in de hand heeft wie er populair wordt en wie niet – zie Bart De Wever.

Bovendien kan het aantal afleveringen dat je meedraait ook een omgekeerd effect hebben op je populariteit: Sam Louwyck vorig seizoen was vermoeiend, maar amusant voor één aflevering. En brulboei Prem Radhakishun kreeg enkele jaren geleden (2013) meer kritiek naarmate hij langer in het spel bleef.

Rijzende ster

Tot slot: Olga Leyers heeft dit jaar al de titel van Rijzende Ster gekregen op het Gala van de Televisiesterren.Ze was dus al in opgang en komt niet helemaal uit het niets. En moest het zo zijn dat Woestijnvis een contract voor haar heeft klaarliggen na haar glansprestatie in deze quiz, dan juichen wij dat toe. Jonge frisse schermgezichten met veel talent zijn altijd welkom.

Dus wij zitten vanavond weer te supporteren voor onze tv, hopend dat Olga nog een paar afleveringen kan blijven meedraaien. Want hoe cool zou het zijn als een 19-jarige een alleenstaand record zou vestigen in De Slimste Mens en daarmee “ouwe zakken” als Bert Kruismans, Stany Crets en Gert Verhulst zou aftroeven?

Van ons krijgt ze alvast een staande ovatie en heel veel bewondering.

Gesponsorde artikelen